War of the Ring - Csatajelentés 1.

2011. 02. 18. 17:28 / Gyűrűk Ura

Ez a War of the Ring cikksorozat nyolcadik része, mely egy csatajelentés. Elkészült a két 300 pont körüli sereg. Itt az ideje, hogy kipróbáljuk őket játék közben is. Ehhez tanult kollégámat, kedves barátomat Emeraldot hívtam segítségül, hogy irányítsa az egyik felet a csatatéren, illetve a csata befejeztével mondja el megérzéseit a seregével kapcsolatban.

A szembenálló felek a következők:
Rohan serege: 300 pont
- 2 csapat Milícia + kapitány 90 pont
- 1 csapat Íjász 20 pont
- 3 csapat Lovas + kapitány + zászló + zenész 190 pont

A stratégia: A milíciával középen haladva megpróbálni előrecsalni az ellenséget, hogy a lovasok oldalba támadhassák őket. Az íjászok pedig a gyengébben páncélozott célpontok megpuhításáért a felelősek.

Isengard serege: 310 pont
- 3 csapat Nehézpáncélos Uruk-Hai pajzzsal + kapitány + zászló 190 pont
- 2 csapat Nehézpáncélos Uruk-Hai pikával + kapitány 120 pont

A stratégia: A pajzsfalat alkotó Uruk-Hai-ok középen haladnak előre, mert szemből nem sokan tudnak komoly kárt tenni bennük. A pikások fedezik a pajzsosok oldalát, illetve terelgetik a lovasságot.

Amikor felajánlottam Emeraldnak, hogy válassza ki melyik féllel szeretne játszani, rövid gondolkodás után a Rohaniak mellett döntött. "Ők közelebb állnak a szívemhez." -mondta.
A küldetést és a felállást is kidobtuk a szabálykönyv szerint. Az eredmény: az "asztal közepét kell tartani a játék végén" küldetés, és a hosszú oldalszélen való felállás 12" mélységben. A seregek kis mérete miatt 4'x4'-es asztalon játszottunk.
A kezdeményezés dobás Isengardnak kedvezett, ezért rögtön átadták az oldalválasztás lehetőségét és a felállás kezdését a Rohaniaknak. Az egyik oldalon egy domb magasodott, így a Rohaniak azon a térfélen álltak fel. A dombot az íjászok foglalták el, ahonnan jól beláthatták a csatateret. A pajzsos alakulat a célhoz (az asztal közepéhez) legközelebb foglalta el helyét. A lovasság a sebességét kihasználva az íjászok mellett, az asztal szélén állt fel. Ezt követően Isengardon volt a sor. A felállási zónájukban volt egy erdő a Rohani lovassággal szemben, így ez ideális hely volt a pikásoknak, akik rögtön be is vették ezt a jól védhető pozíciót. A pajzsos alakulat az asztal másik széle felé tendált inkább, hogy a lovasságtól minél messzebb legyen.

1. kör
Mivel a Rohaniak kezdték a felállást, ezért ők dönthettek az első kör kezdeményének sorsáról. És mivel nagyon szerette volna látni a lovasság, hogy merre fognak mozdulni az Uruk-Hai pikások, ezért átadták a kezdemény jogát az Isengardi félnek.
Isengard mozgás fázis: a pikások nem gondolták, hogy el kéne sietniük a dolgot ezért megültek a kiváló fedezéket nyújtó erdőben. A pajzsos alakulat elindult előre, hogy elfoglalja a célt és nyomás alatt tartsa a Rohani gyalogságot.
Rohan mozgás fázis: a pikás veszély elhalasztásával a lovasság előrébb jött, hogy íjaival célba vegye az erdőben ólálkodókat. A dombon lévő íjászok is így tettek, hogy elsődlegesen a lovasságra veszélyes alakulatot meggyengíthessék. A pajzsos alakulat az ellenséges gyalogságra fittyet hányva elindult előre, hogy elfoglalja a célt.
Rohan lövés fázis: az Isengardi seregben senkinek sincs lőfegyvere, ezért rögtön a Rohaniak következnek. De szerencse elpártol tőlünk, egyetlen Uruk-Hai sem esik el nyilaiktól.
Az ellenfelek még túl messze vannak egymástól a rohamozáshoz, így a kör véget is ér.

2. kör
A Rohaniak nyerik meg a kezdemény dobást, de a lovasság még mindíg kíváncsi, hogy mi a pikások terve, ezért ismét átadják a kezdeményezést Isengardnak.
Isengard mozgás fázis: a pikások elérkezettnek érezték az időt és előbújtak az erdőből, hogy rárohanjanak az ellenfél lovasságára, de az Uruk-Hai kapitány összezavarodott és nem tudta gyorsabb mozgásra ösztökélni a katonáit. A pajzsos alakulat kapitánya már ügyesebb volt és egy dupla mozgással már ott is termett a Rohani gyalogság nyakán.
Rohan mozgás fázis: a gyalogság látta, hogy nem különösebben tehet semmit az Uruk-Hai roham ellen, ezért felkészültek annak fogadására. Az íjászok kis rendeződés után újra célba vették a pikás alakulatot. A lovasság úgy döntött egy lapra tesz fel mindent és megpróbálja megvédeni a gyalogságot a komoly veszteségtől. Ezért egy dupla mozgással a pajzsos Uruk-Hai-ok oldalában termettek, ám így a hátukat mutatták a vészes közelségben lévő pikásoknak.
Rohan lövés fázis: a gyalogság dobógerelyekkel sikeresen megölt egy pajzsos Uruk-Hai-t, ám ez sajnos nem sokban növelte a túlélési esélyeiket, ha a lovasság kudarcot vall. Az íjászok összeszedvén magukat négy pikás Uruk-Hai-t küldenek a pokolra. A lovasok a dupla mozgás miatt ebben a körben nem tudnak lőni.
Isengard roham fázis: a Rohani lovasság kapitánya nem bízta a véletlenre a dolgot és egy "hősi rohamot" jelentett be, hogy mindenki mást megelőzve, először rohamozhasson. Ám a pikás Uruk-Hai kapitány ezt nem hagyta annyiban, és szintén bejelentett egy "hősi rohamot". A hadiszerencse Isengard javára dőlt és a pikások rohamozhattak előbb, sikeresen hátbatámadva a lovasságot. Így a pajzsos Uruk-Hai alakulatot már senki sem akadályozhatta meg, hogy lerohanja a szerencsétlenül járt Rohani gyalogosokat. A Rohani oldalon már senki nem maradt aki rohamozhatott volna, így beletörődött imákkal várták a közelharc végét.
Közelharc fázis: a lovasság kapitánya úgy érezte nincs mit vesztenie, ezért utolsó erejét (might) összeszedve kihívta "hősi párbaj"-ra a pikások kapitányát. Az imáik úgy tűnik meghalgatásra találtak, hiszen nem csak az Uruk-Hai kapitányt vágta le, de még lekaszabolt öt pikást is. Majd a lovasság a lehetséges két támadásával, levágott még két pikást, akik így elvesztették minden reményüket (Hope is lost!), és szétszéledtek. A lovasság csodával határos módon megúszta egy karcolás nélkül. A Rohani gyalogság már nem volt ilyen szerencsés, hisz az Uruk-Hai áradat eltaposott közüllük hét embert. Cserébe a kapitányuk erejét is beleadva sikerült három Uruk-Hai-t levágniuk. Ám még ez is kevésnek bizonyult, hisz az összecsapást követően egy Rohani gyalogosnak inába szállt a bátorsága és elszaladt.

3.kör
Az Uruk-Hai-ok nyerik el a kezdeményt ebben a körben, és úgy döntenek, meg is tartják maguknak.
Isengard mozgás fázis: a megmaradt pajzsos alakulat kapitánya nagyon fenyegetve érezte magát a lovasság közelségétől. Attól félt két tűz közé kerül, ezért erejéből merítve "hősi mozgás"-t jelent be. Ennek köszönhetően villámgyorsan visszavonul a közeli erdőbe, hogy elejét vegye a lovasrohamnak és rendezze sorait.
Rohan mozgás fázis:  a lovas és az íjász alakulat úgy helyezkedik, hogy kényelmesen tűz alá tudják venni az Uruk-Hai-okkal telített erdőt. A gyalogos alakulat, miután összeszedte magát az előző csapás okozta zavarodottságból (disordered),közelebb megy az erdőhöz, hogy amikor majd kijönnek belőle az Uruk-ok rögtön tudjon rájuk reagálni.
Rohan lövés fázis: össztűz az erdőre, minden eredmény nélkül.
A Rohaniak várják, hogy az Uruk-Hai-ok kijöjjenek az erdőből, ezért nem rohamozik senki.

4.kör
A kezdeményt a Rohaniak nyerik el, de meg szeretnék várni mit lép Isengard, úgyhogy átadják nekik a kezdés jogát.
Isengard mozgás fázis: az Uruk-Hai kapitány tudja, hogy nem ülhet örökké az erdőben, mert a Rohaniak ott ülnek a célon. Ezért előmerészkedik az erdőből a lovasoktól legtávolabbra eső helyen, majd egy dupla mozgással kiszélesíti az arcvonalat, hogy több katonával várhassa az ellenség rohamát.
Rohan mozgás fázis: a Rohaniak úgy döntenek, adnak még egy kör maguknak, hogy lövéssel megpuhíthassák az Uruk-Hai-okat. Így a gyalogsággal dupla mozgással elhátrál az ellefél rohamtávjából, míg a lovasokkal és az íjászokkal ráfordul a célra.
Rohan lövés fázis: a tizennyolc lövéstől két Uruk-Hai esik holtan össze.
Egyedül a Rohani lovasok vannak rohamtávban, de ők inkább úgy döntenek, hogy egyedül nem kisérlik meg megrohamozni az Isengardi pajzsfalat.

5.kör
A kezdemény dobás ma úgy látszik végig a Rohaniaknak kedvez, de most sem tartották meg maguknak.
Isengard mozgás fázis: az Uruk-Hai kapitány, úgy döntött nem vár tovább és dűlőre viszi a dolgot. Ezért egy dupla mozgással megközelítette a Rohani gyalogságot amennyire csak bírta, és úgy helyezkedett, hogy az erdő védje az oldalukat a lovasságtól.
Rohan mozgás fázis: a Rohaniak is véget szeretnének már vetne ennek a macska-egér játéknak. Ezért a gyalogság felkészült az Uruk-ok rohamára, illetve a lovasok is úgy helyezkedtek, hogy még egy sortüzet ereszthessenek az ellenségre, majd rohamozni is tudjanak. Az íjászoknak sikerült ebben a körben úgy kihasználni kevés mozgásukat, hogy az Uruk-Hai-ok oldalába kerülhessenek.
Rohan lövés fázis: az íjászok oldalbatámadásának köszönhetően, melyet kiegészítettek a lovasok sortüze és a gyalogosok dobógerelyei, öt Uruk-Hai hullott a porba.
Roham fázis: először az Uruk-Hai-ok rohanják le a Rohani gyalogságot, majd a lovasok megállíthatatlan rohammal (unstoppable charge) csapódnak bele az Uruk-Hai-okba.
Közelharc fázis: most az Uruk-Hai kapitány dönt úgy, hogy minden-mindegy alapon utlsó erejéből kihívja a lovasok kapitányát egy "hősi párbaj"-ra. Ahogy a második körben kedvezett a szerencse a Rohaniaknak, most úgy kedvezett Isengardnak. Az Uruk-Hai kapitány levágja a lovasok kapitányát és mellette még két lovast is. Ráadásul a maradék lovasok egyetlen sérülést sem tudnak okozni. Az Uruk-ok ezután kivégzik a maradék lovasokat és levágnak még egy Rohani gyalogost is. A Rohani gyalogság még sikeresen megöl három Uruk-Hai-t, de az összecsapást így is elvesztik. Ám a kapitányuk utolsó erejéből még megtudják őrizni hidegvérüket (steadfast).

6.kör
És igen, ebben a körben is a Rohaniak nyerik el a kezdeményt, amit most kivételesen meg is tartanak maguknak, hiszen minden kapitány elhasználta már erejének utolsó cseppjeit is. És érzik, hogy az Isengardi fölénnyel szemben, most minden sors nyújtotta előnyt ki kell használniuk.
Mozgás fázis: a Rohaniak teljesen rámásznak az Uruk-Hai-okra, akik cserébe úgy helyezkednek, hogy az íjászok ne tudják oldalba kapni őket.
Lövés fázis: a Valák ma a Rohaniakkal vannak, mert a halálra váró gyalogság öt gerelyéből csak egy veszít célt, továbbá az íjászok is megölnek egy Uruk-ot.
Roham fázis: az Uruk-Hai kapitány bejelenti a végső rohamot, mellyel célba is ér.
Közelharc fázis: mindkét fél annyi veszteséget okoz a másiknak, hogy mindkettőjük alakulata szétszéled.
Így az egyedül a csatatéren maradó hős Rohani íjász alakulat elfoglalhatja a célt, ezzel elhozva a jó oldal győzelmét.

Emerald vélemény a csatáról és a Rohani seregről:
"Tulajdonképpen a dobásaimra a két véglet volt jellemző, hiszen vagy nem csináltam semmit (lásd 1. és 3. kör lövési fázis), vagy ledaráltam mindent (lásd 2. kör közelharci fázis). A két kritikus hősi párbajt döntetlennek titulálom, mert az egyiknél én pusztítottam el teljesen SG egy alakulatát, a másiknál viszont én kaptam ugyanezt. Szerintem ami a győzelmemet hozta, az a lövés. Mivel az Isengardi sereg teljesen hijján volt annak, ezek a lövés által okozott plusz veszteségek döntötték el a küzdelmet.

A Rohani sereg teljesen jó így ahogy van, talán ha a lovasok inkább Rohani Lovagok volnának, akkor esetleg szemből is hatékonyak lennének a dárdáik miatt. Ha nekem kellene továbbfejleszteni a sereget, akkor én a gyalogságot erősíteném, mert a milícia a sereg magja és két csapat elég gyér mag, illetve ha több íjász van az több lövést jelent és láthattuk, hogy most az hozta meg a győzelmet."

SGrulez véleménye a csatáról és az Isengardi seregről:
"Szerintem az Uruk-Haiok hozták a papírformát, hiszen 5+-nál rosszabbat sosem kell dobnom közelharcban, az ellenfélnek meg 6-ost vagy 6+/4+-t kellett dobnia, hogy veszteséget okozzon. Gyakorlatilag az első hősi párbaj után lehetett már érezni, hogy ezen a meccsen már nem sok babér terem Isengardnak, de szerintem lövés mellett az Urukok kevesebb alakulat száma is sokat nyomott a latba a Rohaniak győzelméhez. Több alakulattal jobban lehet manőverezni, ráadásul a lovasok még gyorsak is hozzá. Nincs mit szépítenem, ezt elbuktam.
A lövés hiányát én is komoly problémának érzem, illetve nem volt kivel fedezzem a pajzsosok másik oldalát, bár ebben a csatában ez most nem volt probléma. A sereg fejlesztésénél ez a két szempont lesz elsődleges: íjászok és több alakulat."

A csata közben készült összes képet INNEN tölthetitek le.
Köszönjük a figyelmet, a következő cikkben a Rohani sereg bővítéséről lesz szó.

Előző cikk: Rohani konverziók
Következő cikk: Rohan és Isengard 400 pont

Szerző: SGrulezVélemények, hozzászólások

1. Bástya 2011-02-22 17:17

Fordulatos volt. Legközelebb 800 ponttal toljátok :D

2. SGrulez 2011-02-22 19:04

A bővítésen már gondolkodom. Előbb jön két bővítős cikk, meg esetleg egy festős/konvertálós, csak utána fér bele egy újabb csatajelentés.

3. janos900 2011-02-22 19:41

Gratula, tetszik ez a lepesrol, lepesre cikksorozat. Csak igy tovabb.

4. Panzer. 2011-05-14 10:37

Nagyon precíz csatajelentés! Várom a következőt! smile