War of the Ring - Hogyan fogjak hozzá?

2010. 12. 09. 14:30 / Gyűrűk Ura

Ez a War of the Ring-es cikksorozat első része. Itt elsősorban azokat szeretném megszólítani, akik érdeklődnek a Gyűrűk Ura témakör iránt, illetve azokat akiket megfogott a Gyűrűk Ura filmek képi világa, de nem tudják hogyan fogjanak hozzá egy ilyen terepasztalos stratégiai játékhoz.

Mindenek előtt nézzük általánosságban mi kell a játékhoz.


A játékhoz egyaránt kaphatók műanyag és fém figurák. Előbbieket dobozos kiszerelésben (6-24 figura) lehet megvenni, utóbbiakat többnyire blisterben (1-3 figura). A műanyag figurák egy adott sereg a közkatonáit (melyekből sok kell) vagy a szörnyeket, míg a fém figurák a különlegesebb egységeket, a közkatonák parancsnoki részlegeit, a tüzérséget, illetve a nevesített karaktereket ölelik fel.

A minimális létszám egy kezdő sereghez: két doboz műanyag közkatona, és egy blister parancsnoki részleg vagy nevesített karakter, ami a mai árakat figyelembe véve kb. 15000 forint. Ebből kihozható egy kb. 300 pontos sereg. (Itt a játékszabályokat már ismerő olvasóknak megjegyezném, hogy 600 pontos sereg alatt nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni a kötelező Epikus hős vagy Legendás alakult megkötést, mert
ritka kivételektől eltekintve, alacsony pontszámba úgysem férnek be ilyen egységek.)

A műanyag figurák legtöbbje egybe van fröccsentve. Ami több darabból áll, az pedig a sorjázás után jól illeszkedik, műanyag ragasztóval kíválóan ragasztható.
A fém figurák legtöbbje szintén egybe van öntve. Ami több darabból áll, ott előfordulhat hézag az illesztéseknél, mely ragasztás után is megmarad, így azokat valamilyen tömítő anyaggal (putty vagy modelling filler) célszerű eltüntetni. Viszont a gyárilag a modeleken lévő csapolási bütykök jól illeszkednek a helyükre, így alap esetben külön csapolás nem szükséges.
A figurák alapvető tartozékai a tálcák, melyeken a seregeinket mozgatjuk. Ezekből is lehet vásárolni szép műanyagot, de kezdetben a kivágott kartonlap is tökéletesen megfelel a célnak. 

A játék fontos része a terepasztal, ezért érdemes erről is megejteni néhány szót. Kisebb csatáknál (500 pontig) elegendő egy 4'x4'-es, nagyobb pontszámnál már szükséges a 6'x4'-es asztal. 3-4 tereptárgynál több sosem kell egy asztalra, mert játéktechnikai okokból nem lesz elég hely a seregekkel manőverezni.

Elsőre ennyit szerettem volna elmondani "érdeklődés felkeltő"-nek. A következő cikkekben egy Rohani és egy Isengardi minimál kezdő sereg lesz bemutatva.

Következő cikk: Rohani kezdetek

Szerző: SGrulezVélemények, hozzászólások

1. Emerald 2010-12-10 06:38

Remek kezdeményezés!
Morai Goblin-okról illetve játéktapasztalataimról szívesen írok majd történeteket a cikksorozat keretein belül wink

2. Ghulk 2010-12-10 09:39

Jó a cikk SG bá! smile
Kíváncsi vagyok a következőre….

3. Bástya 2010-12-10 10:56

Én pedig hamarosan legyártom a homemade Black Guard tutorial cikket.

4. ubul 2010-12-10 14:17

“Én pedig hamarosan legyártom a homemade Black Guard tutorial cikket.”

Nagyon várom!!!!!!

5. SGrulez 2010-12-10 15:45

Azokat a Black Guardokat én már láttam és valóban ordítanak egy cikkért.

6. Orosz Dávid 2010-12-22 12:59

Szerintem is egész jók a cikkek smile

7. klonharcos 2011-12-18 19:36

Jó a cikk SG, már vagy ötször el olvastam!