War of the Ring - Rohan és Isengard 400 pont

2011. 06. 22. 15:35 / Gyűrűk Ura

Ez a War of the Ring cikksorozat kilencedik része. A teszt csata után elérkezett az ideje a Rohani és az Isengardi seregek bővítésének. Bevallom, ezen eddig nem gondolkodtam, hogy milyen korlátok szerint lenne érdemes pénzt áldozni a seregek bővítésére. Ezért arcátlan módon az Infinitys cikkekből lopva az ötletet, seregenként 1-2 tételben (doboz vagy blister) állapítom meg az egyszerre vásárolható keretet.

De mit is vegyek? Elég komoly dilemma. Először nézzük a jó oldalt. Egy Rohani sereg sok lovasból kell álljon, mert az jellemző rá igazán a háttér történet szerint. Ám játéktechnikai szempontból nézve a lovasság inkább egy gyors csapásmérő egység, amely elég törékeny. Tehát első lépésben, úgy láttam a gyalogságot érdemes erősítenem. Ezért egy újabb doboz Rohani gyalogosba ruháztam be, amely egy tálca íjászt és két tálca pajzsos katonát tartalmaz.
Kiegészítve az eddigi haderőt, így egy 360 pontos sereget kaptam. A fennmaradó 40 pontból pedig egy zászlót vásároltam a gyalogságnak, amit Rohani konverziók cikkben leírtakhoz hasonlóan alakítottam ki egy gyalogos figurából.
A végleges 400 pontos Rohani sereg így néz ki:
- Pajzsos gyalogos alakulat 4db tálcával, kapitánnyal és zászlóval.
- Íjász gyalogos alakulat 2db tálcával.
- Lovas alakulat 3db tálcával, kapitánnyal, zászlóval és zenésszel.

Isengard fejlesztése esetében sem volt könnyű a döntés, mert négy dolog is szóba jöhetett:
1) Farkas lovasok, melyek gyorsasága jól használható lehetne a Rohani lovasság oldalba támadás veszélyének a leküzdésére.
2) Troll, mely egyszerűen nagyszerű hiszen nagy és erős, és szintén jól lehetne vele védeni az oldalakat a lovasság ellen.
3) További nehézpáncélos gyalogság, mert sok lúd disznót (lovat) győz.
4) Íjászok, mert a teszt csatában remekül láthattuk mennyire is hiányzik a tűzerő a seregből.

Végül a negyedik pont győzött meg, de még mindíg nem fejezhettem be a gondolkodást, hisz itt is dönteni kellett a felderítő íjászok és a páncélos számszeríjászok között (nálam az ork íjászok szóba sem jöhetnek egy Isengardi seregben).
A felderítő íjászok mozgékonyak, jó a lőtávjuk és az erdő számukra nem akadály, viszont a megvásárlásukkor további két tálcányi pajzsos felderítő kerül a birtokomba, ami egyenlőre nem fér bele a 400 pontba. Ha két doboz felderítőt veszek, akkor jól jönnék ki a pontból az íjászokkal, de ott lenne négy tálcányi pajzsos felderítő teljesen feleslegesen.
A páncélos számszeríjászok az ászok. Jó páncélzat, jó lőtáv és nagy tűzerő jellemzi őket. A bibi a statikusságukból és az árukból fakad. Egy tálcányi számszeríjászhoz három blistert kéne vásárolnom, ami árban horror. De mint említettem ők az ászok, ezért mellettük döntöttem, és egy kis trükkel illetve konverzióval, elfogadható áron sikerült őket beszereznem.
A trükk az egészben az, hogy a számszeríjászok és a bombacipelő uruk-hai figurák teljesen egyforma páncélban vannak.
A bombacipelőkből pont egy tálcányi van egy dobozban, és a Warhammer Fantasy-ban használatos Dark Elf számyszeríj is nagyon hasonlít az uruk-haiokéhoz. Így nem volt kérdéses, hogy vegyek egy Uruk-Hai ostromló dobozt és kunyeráljak néhány Dark Elf számszeríjat klubtársaimtól.
Ráadásul az ostromló dobozban egyéb finomságok is találhatók, mint bombák amelyekből kíváló dobokat lehet faragni majd zenészekhez, illetve két Berserker is van benne, amik majd nagyobb pontszámnál nélkülözhetetlenek lesznek.

A számszeríjászok konvertálásához először levágtam csuklóból a figurák bal kézfejét, majd szintén csuklóból a számszeríjakon lévő karokat.
Második lépésként a számszeríjak kézfejét hozzáragasztottam a figurák csuklójához, majd a számszeríjak tárait felragasztottam a figurák övére. Ezzel be is fejeződött a konvertálás.
Végül kifestettem a figurákat az Isengard festése cikk szerint, illetve a számszeríj tusát Revell Akril Lederbraun-ra festettem majd szárazecseteltem GW Vomit Brown-nal.

A tálca számszeríjász még kevés pont volt a 400-hoz, ezért egy kapitányt is csatoltam hozzájuk, melyhez a pajzsos Uruk-haioktól csentem el egy figurát. A kapitány segítségével a számszeríjászok leküzdhetik statikusságukat, hiszen a karakternek hála a hősi lövéssel mozgás után is tudnak majd lőni.

A végső 400 pontos Isengardi seregösszeállítás a következőkből áll:
- Nehézpáncélos pajzsos alakulat 3db tálcával, kapitánnyal és zászlóvivővel.
- Nehézpáncélos pikás alakulat 2db tálcával és kapitánnyal.
- Nehézpáncélos számszeríjas alakulat 1db tálcával és kapitánnyal.

A két sereg készen áll a következő megmérettetésre. A következő cikk egy újabb csatajelentés lesz, melyben a fenti seregek fognak részt venni.

Előző cikk: Csatajelentés 1.
Következő cikk: Csatajelentés 2.

Szerző: SGrulezVélemények, hozzászólások

1. Ysengrin 2011-06-24 09:01

Jó cikk, tetszenek a seregek! Még jobb lenne ha a tálcák is le lennének talpazva. smile

2. SGrulez 2011-06-24 11:36

Hát a tepsik maximum static grast kapnak, mert homokolás után egyeseknek nem férnek bele a figuráik a lyukakba.

De ez is még a jövő zenéje.

3. Nutshell™ 2011-06-24 18:22

Szépek lettek! smile

4. Bástya 2011-06-24 22:19

Ezt a tálca bajt én is tapasztaltam. Volt ahol tényleg nem fért bele, volt ahol soso, de mikor szedtem ki a figut, feltépte az egész földréteget. Úgyhogynem, ezt nem lehet. Elég göcsörtös annak a felülete, szerintem pár barna szárazecsetelés tökéletes, plusz a fű, és úgy már adja.

Jó cikk lett. Azt a zászlóst én festettem? smile

Gusztustalan, hogy ezeket a fém blistereket még mindig nem váltották fel műanyag csapatokra. Azt konvertálgathat az ember össze vissza.

5. SGrulez 2011-06-25 07:17

Bástya: te csak Urukokat festettél nekem, tehát a zászlós az én művem, bocsi.

Szerk: ja lehet, hogy te az Uruk zászlósra gondoltál… Azt lehet, hogy te.

6. Nutshell™ 2011-06-25 18:10

A tálca base-elését egyszerűen meg lehetne oldani. Mégpedig, hogy a mélyedésbe és a kör széléhez mérten 1-2mm-en nem kerül, csak festék és műfű. Így egyszerűen nem lenne minek összeakadnia, és a látványt sem rontaná.

7. Skót 2011-06-26 09:56

Én vagyok az egyesek, akiknek nem jönnek ki a figurái. Még utólag is megoldhatnám némi vakarászással, csak ez mindig elmarad. Továbbá ahogy belement, úgy ki is szokott jönni a figura - pártól eltekintve, csak az ember nem emlékszik melyik pozícióban pattant be a talp. Szó ami szó nem tökéletes.
Kellene kis “fedő dugókat” gyrtan vagy szimplán gyurmát nyomni a lukakba - valóban kicsit a peremen túl engedve és akkor elsőre jó eredményt kapunk. A mélyedést én csak simán barnára festem.

Pont rohani zászlósokat és íjász kapitányt csináltam tegnap - felhasználva a sérült figuráimat és némi drótot.