War of the Ring - Rohan festése

2010. 12. 22. 16:21 / Gyűrűk Ura

Ez a War of the Ring-es cikksorozat negyedik része. Ebben a cikkben a kezdő Rohani sereg kifestését fogom bemutatni.

Számomra fontos, hogy ha egy sereget felállítok az ellenfelemmel szemben, az lehetőleg csak festett figurákból álljon. Illetve az egész sereg egységesen legyen kifestve, és sereg benyomását adják, ne valami szedett-vedett bandáét. Ám az ember kevés szabad idővel rendelkezik, és olykor gyarló módon azt a kevés időt is inkább valami mással tölti, mint a figurái festegetésével. Ebből az okból kifolyólag én kizárólag gyors festési technikákat alkalmazok, mert az időhiány miatt, sohasem lenne festett seregem, ha profi festési módszereket alkalmaznék (mellesleg sosem próbáltam még:)). Ugyan festőversenyt soha nem fogok nyerni egyetlen figurámmal sem, de az asztalon, játék közben nagyon látványos tud lenni egy teljesen festett sereg (és az irígykedő pillantásokat is jó ilyenkor bezsebelni:)).

Kezdjünk is hozzá. A gyors festés módszerének lényege, hogy nem egyesével festjük a figurákat, hanem csoportban. A War of the Ring esetében szerintem, az ideális figura festési mennyiség nyolc, mert ennyi van egy tálcán. A következő lépéseket egyaránt használhatjuk a gyalogos és a lovas figurák festésére.
A kiindulási alap, a lesorjázott és összerakott figura.

1. lépés: Alapozás
A fekete alapozás tökéletes a Rohaniak számára, mert alapvetően sötétebb árnyalatú festékrétegek kerülnek fel a figurákra, amelyeknél nem gond ha nem fedik el 100%-ban a fekete alapot, illetve a fémes részek festésének is a fekete alapozás kedvez. Én mezei egyszerűséggel a legolcsóbb (800-1000,-) matt akril festék sprayt szoktam erre a célra használni, amely fellelhető bármely barkács nagyáruházban vagy közelben lévő festékboltban. A márkája lényegtelen, a hangsúly a MATT és AKRIL kifejezéseken van.

Ez az a lépés, amit egyszerre több figurán is elvégezhetünk. Célszerű kint a szabadban csinálni, mert ott egyszerűbben megoldható, hogy ne legyen minden fekete festékes, illetve a szag sem kerül be a házba (elég büdös a spray). Én egy kartondoboz tetejére raktam fel a figuráimat, és a dobozt úgy helyeztem el, hogy könnyen körül tudjam járni. Majd miután jól felráztam a sprayt, minden figurát külön lepermeteztem, mind a nyolc égtáj felől. A permetezést több rövid fújással intézzük, hogy ne kerüljön feleslegesen sok festék a figurákra, amely könnyen eltölíthetik a részleteiket. Miután befejeztük az alapozást, tegyük el a figurákat valamilyen védett helyre száradni. A fekete alapozókból több márkát is használtam már, és mindegyik esetében két óra száradás elég volt, hogy a festést folytathassam a következő lépéssel.
Innetől tovább, az a nagyszerű helyzet, hogy azért tudunk egyszerre több figurát gyorsabban kifesteni, mert az egyes lépéseknél, mindíg lesz ideje megszáradni a katonáknak, amíg eljutunk az elsőtől az utolsóig.
2. lépés: Fémes felületek szárazecsetelése
Végy egy fémszínű festéket. Én ebben a példában Humbrol Acrylic Gunmetal-t használtam (egyébként a Humbrol Acrylic festékeket csak ajánlani tudom). Egy nagyobb ecset segítségével, kezeljük szárazecseteléssel a fémes felületeket (jelen esetben a kardot és a sisakot).
A szárazecsetelés módja: csak az ecset végét mártsuk bele a festékbe, majd egy papírzsebkendőn "pacsmagoljunk" az ecsettel addig, amíg csak minimális festék marad rajta. Ezután oda-vissza mozdulatokkal cirógassuk a festendő felületet, így csak a kiálló részeken tapad meg a festék. Ne zavarjon, ha más felületekre is jut belőle, mert a későbbi festési fázisok úgyis eltakarják a hibákat.

3. lépés: Alap színek felvitele
Ez éppen olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik. A megfelelő felületekre a hozzá tartozó színt fessük fel. A kisebb felületeket érdemes kisebb ecsettel festeni. Ha véletlenül melléfestünk, ne essünk kétségbe. Fejezzük be az adott szín felvitelét, majd egy kis ecsettel óvatosan korrigáljuk a hibát. A példánkban a következő festékeket használtam:
- GW Goblin Green: palást
- GW Bestial Brown: csizma, páncél, haj, arc szőrzet és pajzs
- GW Bronzed Flesh: arc és kezek
- Revell Aqua Colr Lederbraun: hosszúkabát
- Revell Aqua Color Holzbraun: ingujj és öv
- Tricolor Aqua fehér (literes): pajzs motívumok

4. lépés: Árnyékolás
Itt a szárazecsetelés mellett, a bemosás technikát fogjuk alkalmazni. Jelen példánkban én szárazecseteléssel árnyékoltam a hosszúkabátot, a hajat és az arc szőrzetet, illetve bemosással árnyéklotam a palástot, a páncélt, a csizmákat, az arcot és a kezeket. A szárazecsetelésnél itt már nagyon kell ügyelni, hogy ne kerüljön olyan helyre árnyékolás, ahova nem kéne, ezért érdemes kis ecsetet használni.
A bemosás módja: a bemosó festékek vagy tinták alapból elég hígak, de még mindíg elég nagy a fedésük. Ezért szükséges tovább hígitani őket vízzel, mert elsődlegesen az a dolguk, hogy befolyanak a mélyedésekbe. Tehát mielőtt a bemosóba mártjuk az ecsetünk végét, előtte mártsuk vízbe, és akkor is csak éppen hogy a végét, mert az ecsetszálak gyorsan felszívják a híg folyadékot. Ha túl sok bemosót viszünk a felületre, akkor könnyen átfolyhat oda is ahova nem szertnénk, ezért ne használjuk bemosáshoz túl nagy ecsetet. Én inkább többször kicsit mártok a nagyobb felületek festésénél is, minthogy véletlenül túl sok bemosót vigyek fel egyszerre. Ha megfelelően hígitjuk a bemosót, akkor a kisebb túlfolyásos hibák egy darab papírzsebkendővel még gyorsan felitathatók. A példában a következő festékeket használtam árnyékolásra:
- GW Vomit Brown: hosszúkabát
- GW Bad Moon Yellow: haj és arcszőrzet
- GW Dark Green Ink: palást
- GW Flesh Wash: páncél, csizmák, arc és kezek
5. lépés: A talp díszítése

Ez a lépés nem kötelező, de egyszerű és nagyon sokat dob a figurán. Több módja is létezik, a legáltalánosabb a földes és a füves talp, vagy ezek kombinációja. Hozzávalók: PVA ragasztó, statikus műfű, homok, festék.
A legegyszerűbb és leggyorsabb a füves talp készítése, ezért én is ezt alkalmazom a példában. Egyszerűen egy-két kis gombóc PVA ragasztót rakunk a talp két ellentétes pontjára, majd egy "ragasztó szétkenése" célra használatos ecsettel szétkenjük az egész felületen, majd belemártjuk a talpat a statikus műfűbe. Végül lekocogtatjuk a felesleges füvet a talpról, és kész is. A PVA ragasztó 24 óra alatt szárad, ezért a figurát rakjuk félre arra az időre.
A földes talp készítése is hasonlóan folyik. A PVA ragasztózás után homokba mártjuk a talpat, majd a felesleg lekocogtatása után félre rakjuk száradni. Száradás után két módon is csinosíthatjuk. Az egyszerűbbk, ha Flesh Wash-al végigkenjük az egészet, és kész is. A másik két lépéses. Először sötét barnával kell lefesteni a homokkal borított talpat, majd száradás után valamilyen világos színnel (világos szürke, hús szín) végig kell szárazecsetelni, és kész.
A föld és fű kombinációjánál, a talpat először földesre kell meg megcsinálni a fent leírtak szerint, majd egy-két pötty PVA ragasztót kell szétkenni a talp egyes részein, végül fele kell mártani a statikus műfűbe. A felesleg lekocogtatása és a száradás után kész a figura.

6. lépés: Lakkozás
Ez szintén nem kötelező, de a tárolás és szállítási módok függvényében sokat számíthat. A lakkozott figurákon tovább megmarad a festék, az ütődés-súrlódás okozta károk esetén. Lakkozáshoz én mindíg MATT lakk spray-t használok, mert gyors és egyszerű, és nem fog csillogni a figura, mint a Salamon töke. Az alapozáshoz hasonlatosan ezt is érdemes kültéren csinálni, mert elég büdös a lakk. Viszont abban különbözik, hogy sokkal kevesebb kell belőle, mint az alapozóból, mert az sem szép látvány, ha a vastag lakkréteg tömíti el a figura részleteit. Fontos: A lakk egy árnyalatot sötétíteni fog a figurán!

A lovak festése is a fenti lépésekkel történt, de az egyhangúság elkerülése végett, megpróbáltam a lovas doboz hat lovát különböző színüre festeni, melyet az alapszínek variálásával próbáltam elérni.
Amit egyformán festettem minden lovon, azok a következők:
- Alapozás: fekete.
- Fejvért és a lószerszám fém részei: Humborl Acrylic Gunmetal.
- Nyereg és szíjak: GW Bestial Brown alap + GW Flesh Wash bemosás.
- Nyereg alatti pokróc: GW Goblin Green alap + GW Dark Green Ink bemosás.
- Pata: Revell Aquacolor Mittelgrau alap + GW Black Ink bemosás.

A lovak szőrének különböző színeit, a következő festékekkel értem el:
Revell Aquacolor Holzbraun alap + GW Flesh Wash bemosás.

Revell Aquacolor Mittelgrau alap + GW Black Ink bemosás + Mittelgrau szárazecsetelés.
A fekete alapozás + Revell Aquacolor Mittelgrau szárazecsetelés.
Revell Aquacolor Lederbraun alap + GW Vomit Brown szárazecsetelés.
GW Bestial Brown alap + GW Flesh Wash bemosás.
Revell Aquacolor Panzergrau alap + Triklor Aqua fehér szárazecsetelés.

Ezennel kifestődött a Rohani alap sereg, mely GW-s tálcákra helyezve így néz ki:

A következő cikkben az alap Isengardi sereg kifestéséről lesz szó.

Előző cikk: Isengardi kezdetek
Következő cikk: Isengard festése

Szerző: SGrulezVélemények, hozzászólások

1. Skót 2010-12-22 19:08

Zseniális! Pont a következő évtizedre terveztem a rohani figuráim kifestését és erre most itt ez a cikk. Már neki is fogok egy Éorednek! Reszkess gaz Trikoloraqua nyolc égtáj fehér ura! Hiába ragyog páncélos sereged mint Salamon töke lakkozás után, bemoslak, szárazecsetellek és végezetül lealapozlak. Alig várom a következő versenyt!

2. Bástya 2010-12-22 20:15

Nem szeretem az emberi bőrön a flesh washt, olyan mediterrán figurát kapunk tőle. Amúgy remek kis cikk. A revell aquacolor festékről mi a tapasztalat?

3. SGrulez 2010-12-22 21:48

Amikor a Revell festékeket vettem, azok voltak az általam ismert legolcsóbbak (tudod nállam ez a legfőbb szempont). De már őket is felváltotta nállam a Humbrol Acrylic, csak a festékeim nem fogynak olyan gyorsan, mint ahogy márkát váltok. smile

4. Orosz Dávid 2010-12-23 04:27

Hát ez nagyon komoly smile

5. Lantos3317 2010-12-23 20:25

Nagyon szépek lettek…