Az amerikai Tank destroyer doctrina egy albaszott vmi volt, amit néhány otthon ülő tábornok talált ki, ráadásul ennek volt köszönhető, hogy a 76 milis ágyúval szerelt sherman-ek is elég lassan terjedtek el, + több hónap késéssel érkeztek a Pershing-ek Európába… Patton már az elején megmondta, hogy a tank destroyer is csak egy másféle tank, ami idővel el fog tűnni. És igaza lett.
Az hogy a jenki doktrina elenzi a tank-tank elleni harcot azt több helyen találtam neten, ismertető müsorokban stb. Alapvetröen a megerősitet gyalogsági álások elen gondolták a jenkik, de persze a végén tank ellen is használták de ez más téma. Tigris az egyszerű tüzérség, légierő és bazooka assault vagy csak smokolod és nem foglalkozol vele, és eltakaritasz moinden mást hátha elfut.
Bazooka vs PZ IV azért lateben ezeken a tankokon van schützen is ami side armour esetén ad egy 4+ os mentöt a bazooka ellen. Ezen felül ha megmozdultál vagy kaptál egy pin downt máris csak 5+ra találod el a német tankot.
Ha M10 és M18 között kell választani nekem az M10 szimpatikusabb a 2-es oldal páncél miatt de gyalogság mellé ha hozható az M5 3in gun a jó választás aránylag olcsó(jenkihez képest máshol ez ennyi pontért veterán és nem traind) és még 4db bazooka team is hozható mellé. Az 57mm-es ágyú az max objektiva védésre jó szerintem lateben. Mert szemből csak a könyü és (közelről) a közepes páncélosokra jelentesz veszélyt viszont ha be vagy ásva és nem lösz 5+ra találnak el és van egy 3+os mentöd is. Az úly szabályok szerint meg vissza vonul a rohamzó tank ha legalább kettőt legalább bail outra lösz . Ami a mellé vehető 3 bazookának hála akár 12 lövés is lehet defenziv firenél.
Tüzérség ejtörnyösök mellé M3 105mm Light howitzer mert hozható 6db 155 pontért M2A1 105mm howitzer mert kell és ezután lehet elgondolkozni esetleg az M12-sen vagy az M1 155mm-es howitzeren én mondjuk a csatahajóra szavazok , de az csak 2 regmintnél van. M12-esengem nem gyözött meg mert mozog vagy lő magyarán ha löni tud a köv kört nem éli túl az M1 155 howitzer viszont olcsobb és tüzérségi tüznél ugyan ott vagyunk direktben gyengébb de ha 6 vagy nagyobb erövel lönek neki van jobb tulélési esélye. Ami még fontos az újszabályok miatt össze tudod linkelni a tüzérségi tüzedetha legalább az egyik résztvevőnek van staff teamje.
A repülőgép pedig a P-47 elégé jó hogy most már csak bizonyos esetekben kell bemérni vele.
tankdestroyerből mit ajánlasz? Illetve az arti-knál M12-re gondolsz, esetleg howitzerekre? (Onnan inkább a kisebb vagy a nagyobb?). Repülőkből mit érdemes hozni? Meg az is érdekel, hogy igazából én a Tigrisektől félek, mert egy PzIV nem okozhat olyan nagy gondot oldalról egy bazookának gondolom, főleg hogy sok bazooka van. Meg ez, hogy saját tank nem harcol az ellenségessel hol van? Mert a turning tide-ban nincs benne.
Deetrone: Bazookárólannyit hogy közepesen használható eszköz viszont másod nem nagyon van tank ellen. Mondjuk ez általános amerikai gyengeség. Nehéz tank ellen 4 eszközöd van szintén általános amerikai(kivéve 1-2 regiment) a tankdestroyer paltoon, tüzérség, légierő és a bazooka. A legmegbizhatobb a bazooka. Bár ha hozol 3 tüzérséget akkor csunya dolgokra lehetsz képes. A 3 tüzérség meg 505pont ha nagyobb kaliberüt hozod deragaszkodsz a nem gépesitethez. A gépesitet a hozzá járó sherman observer miatt nagyon drága. A shermanokról te döntsél nem akarok tanácsot adni. Tankok ellen nem jó late warban, vagy legalábis okosan kell használni mert az egyik leggyengébb közepes tank lateben az árához képest szerintem(amerikai doktrina: ellenséges tankkal a tankvadászok bánnak el saját tank nem harcol velük). A gyalogos melháritás nagyon egyszerű machin gun paltoon és becsatlakoztatni a gyalogsághoz. +2 Bazooka teamet eredményez ez. De szerintema fö gondod az lesz hogy kevesen leszel.
Itt exceles seregépitöket találsz minden lényeges dolog megtalálható benne kivéve a spec szabályok.
Ok. Turning Tide alapján építettem nagyjából listát. De pénz és nem pont alapján. A 101-esekkel fogok jönni, első körben beszereznék az egy US Parachute Company lenne, mivel onnan már csak a supporttal és a weapon résszel kell foglalkozni. Gondoltam 5 darab Shermanra, mint tank, ha egyáltalán érdemes tankot hozni (szeretek tankokkal furikázni, na), talán valami jeep-es felderítő szakasz, mg-s osztag, SPG. Nem tudom ezek közül mit érdemes, az első nagy cél egy 1750-es lista. Illetve gyalogirtásra illetve heavy tankirtásra mitt hozzak? Meg egyáltalán a bazooka hogy működik?
Ja esetleg (Barely Legal) megkérhetnék valakit, hogy küld/linkel egy képet a Turning tide-ból a US Parachute Comapny oldalról? (csak ahol a seregszerkezeti egyoldalas kép van)
Máshonnan jön a div. support. A turning tide-ban amerikaiak adják a hells highwayben brittek adják. A listga gerince ha minden igaz változatlan, de ebben nem vagyok biztos mert az ejtöernyösök sose érdekeltek.
USA felé hajlok. DE akkor is kettő kell ugye? Vagy ha a Turning Tide alapján megcsinálom a listát, az valószínűleg jó lesz a Market Gardennél is?
Megtaláltam. Nos jó lesz megtanulni az új szabályokat, főleg amennyit én játszom. Lehet kicsit többet kéne, és akkor még a negyedik kiadás előtt megtanulom a szabályokat.
Attól füg hogy jenkit vagy brittet akarsz. Az amerikaiak a hells higwayben vannak a brittek a bridge to farban természetesen a turning tideban mindkettőt megtalálod.
A forces könyvben csak alaplistákat találsz azokat is egy kicsit lebutitot supporttal.
A 3.kiadás elégésokmindenben megváltozott alapvetöen elönyére. Annyit hogy a változtatásokról annó feltettek a flames of war honlapjára egy 7 oldalas összefoglalást. de nem vagyok benne biztoshogy minden változás szerepelt benne. Szoval annyira nem akarom ezt leirni
Na de jó. Szóval nem tudokegy olyan parachute alapú sereget csinálni, aki volt d-daynél, de a market gardennál is bevetették, és onnan berlinig mentek akkor ahhoz kell a turning tide a hell highway és a bridge too far, vagy elég a forces? Egyébként miben változott a harmadik kiadás?
Az aktuálisan élő late waros szövetséges könyvek: Turning tide(D-day től agusztus végéig), Blood guts and glory, Dogs and Devils, Cassino, Hells highway,Bridge to far és persze a Forces könyv. A Fortress europe az új szabály könyv megjelenése óta nem él.A Dogs and Devils és a Cassino könyv az olaszországi harcokkal foglalkozik
A szövetégeseknek most mi a könyv nyugaton? A turning tide, a fortress europe, vagy a blood, guts & glory? Azt tudom, hogy más-más időpontra koncentrálnak, de nem hinném, hogy pl a turning tide csak a dday lenne…
a kis nemzetekre visszatérve szerintem a magyarok a legkeményebbek utána az olaszok utána a románok végül a finnek (mid warban a finnek a legdurvábbak)
igen nagyon jók a kis nemzetek is
a britek meg inkább az egzotikum bár a ROYAL ORDNANCE odabasz főleg a harckocsizók mellett
A TLKban (XI. ker. Bogdánffy utca 8/C) aránylag sürün játszunk Flames of warral. Alapvetön Midés Late wart de többen feltudnak rakni early waros sereget is. Én azt mondom érdemes elgondolkoznod a kisebb nemzeteken is saját tapasztalatom hogy a magyarokkalis elégé hangulatos és jó csatákat lehet nyomni
Írj be a deep strike klub fórumjába. Ők (mi) a Cantibában játszunk. Sok a segítőkész ember, próbajáték is elképzelhető. Ja és a seregkiválasztásnál a fő szempont az hogy neked mi jön be, akár érdemes tanulmányozni a nemzetet ( én pl. Sokat olvasgattam az 1. Gárda tankhadseregről…)
Deetrone és Garvey,
nagyon köszönöm a segítséget, mert most már kezdek rájönni hogyan is mennek itt a dolgok
A weboldalért külön köszönet, mert nem ismertem és az összes cikk nagyon hasznosnak bizonyult.
Most, hogy látom mennyire sokoldaú ez a rendszer, nagyon megjött a kedvem az első figuráim beszerzéséhez. Amit még megkérdeznék, hogy Budapesten hol lehet battlefrontos vagy alternatív modelleket beszerezni? Eddig a kristálycsarnokban láttam csak fow-t, ahol néha játszottak is, de remélem, még van másik hely, ahol játszák még ma is. Van ilyen hely? Mert nagyon szívesen megnézném a tapasztalt játékosok meccseit.
Aknavetőknek vágd le a támasztékát, rakj alá helyett egy A alakút, esetleg hosszabítsd meg a csövet. És kész a 120-as aknavető ami ér is valamit a 81-essel ellentétben.
Nekem is egy hasonló seregem van, a csaták 99%-ának füstölgő roncsok nézegetése lett a vége.
guards rocket mortar battery nyóc katyusa duplal legénység 2 37-es AA gun platformmal
heavy mortar company
7 ba 63 ebből 3 ptrs-el szerelve vagy spetsnaz (jó magyarosan botonddal :D)
Sapper company
priority air support
ami van:
20 34\85
nyóc katyusa fullos crew
ötleteket várok mit kéne megvenni első körben (il-2 meg 81mm mortart tudok kérni)