Számoljátok kicsit másként:
Tegyük fel, hogy a következő emberek vannak, akik beszállnának:
- MAC
- Necron
- komlo
- IronFist
- Zoli
- én
Ez 6 fő, nem tudok több emberről. Ebbe bele kell számolni azt is, hogy pl Iron általában pénzhiánnyal küzd, Zoli pedig erősen inaktív, tehát nem hiszem, hogy sokat fektetne ebbe bele (bocs, ha sért valakit, de itt leírt vagy látható tényeket közlök).
Na most, a hely, ami megfelelne “klub” üzemre, ismérvei:
- megfelelően zárható (hiszen akarunk (?) ott nem kis értéket tárolni: asztalok, tereptárgyak, stb.)
- megfelelő méretű - ha csak azt nézem, hogy egy Malifaux asztal alsó hangon 90x90 cm, de kényelmesebb a 120x120 cm (fél-fél láb ráhagyással, mint nálam van otthon. Higyjétek el, sokkal jobb, mint a 90x90), és ebből kellene minimum 2-nek hely. Ha körbe akarod járni az asztalokat, úgy hogy nem zavarják egymást a két asztaltól, akkor ott tartunk, hogy minimum 4x4 m a hely (mivel kell tárolórész is). És akkor ez még kicsi, mivel mondjuk ha tényleg akarunk bármilyen más játékot is játszani (és miért ne akarnánk), akkor máris kell 6"x4” asztal is. Tehát a hely legyen inkább minimum 4x5 m (=20m2). Plusz vizesblokk.
- legyen azért megközelíthető kényelmesen.
- bármikor elérhető, időlimit nélkül.
- vizes blokk kell. Öreg vagyok már ahhoz, hogy a sarokba pisáljak…
Hát, ez nem olcsó.
És ne csak bérleti díjjal számoljatok havi kiadás szinten:
- áram - legyünk őszinték, világítás kell - a megfelelő világítás drága.
- víz - wc, takarításhoz is kell, stb.
rendbehozatal - ez ugyan kvázi “egyszeri” beruházás, de minimum ki kell festeni. Széket/asztalokat berakni, polcot tároláshoz. Ha mindent kézzel csinálunk, saját magunk, a következő tételeket számolhatod hasraütve:
- festés - 10K a festék, ha már festünk, akkor glettelni, stb. összesen 15K
- asztalok: sima, lepusztult lábakat csak szerzünk innen-onnan ingyen, de ha még OSB-t is rakunk fel rá, amihez már vékony a 3 mm-es, minimum 8-as ajánlott, táblája kb 5000. EGy nem elég, max ha megelégszünk a kisebb asztalokkal. TEhát számoljuk 2-vel: 10K
- székek: mondjuk veszünk 500 HUF-os kerti lófaszt (mert széknek nem nevezném), 6-ot. 3K
- polc: veszünk deszkát, lecsiszoljuk, felfúrjuk, felrakjuk. csak simán csiszolt, nincs rajta se lazúr, se lakk. 10K a deszka minimum…
- a fentiekhez kell sok csavar, sok tipli. Legyen 2K.
Minden más tegyük fel, jó: van víz, van WC, nem kell a vizesblokkban semmit csinálni, nem kell égőt cserélni, sőt új világítást sem kell beszerelni, a meglévő teljesen jól bevilágítja a helyiséget.
Ez eddig csak a felújításra: 40K. Mondom, hasraütve, minimális dolgokat számolva. De minimumként számolhatunk ennyivel.
Ez már sok. Havi rendszerességgel mondjuk berakok 1-2K-t, rendben van. De az egyszeri is sok. Annyim nincs fölöslegben. És a havi bérleti díj 1-2K/hó/fővel számolva kijön úgy, hogy 10K-nél többe ne kerüljön mindenestől havonta. Maximum. Ebből a 10K-ból ha levonod a villanyt, akkor kijön a havi max 5000 HUF bérleti díj. Ennyiből kizárt, hogy bárhol, bármit lehessen bérelni.
Bocsánat, ha azt mondom, de úgy, hogy van saját asztalom (legalábbis készülőben
), nem feltétlenül akarok beruházni olyan dologba, amit nem annyira használok ki. Pláne nem ennyit. Nekem sem két fillér átmenni Tbányára, nekem az is plusz költség, a havi díj mellett nekem annyira nem nagy biznisz átrohangálni túl sokszor. Nekem havi 1-2K-nál többet nem ér meg Tatabányán klubhelyiségbe fektetni, azért, hogy havonta jó esetben egyszer lemenjek játszani. Én ráérek gyakrabban is, de legyünk őszinték, hogy nagyon sokan nem, örülünk, ha havonta 1-szer össze tudunk jönni játszani.
Mindemellett kérdés, hogy honnan lesz az asztalokra terep? Ki dobja be a saját asztalát a közösbe? Vagy építünk egy rakat tereptárgyat? Rendben, de az is pénz, nem kevés… Ezt ugye tudjuk. Vagy csinálhatunk papírból, de ha őszinte akarok lenni, nekem az nem terepasztal…
Ha akarjátok, leülhetünk beszélgetni egy jót. Nincs ellene kifogásom. De kevés emberrel nem fogunk tudni hova jutni. A fentieket vehetitek vitaindítónak is akár a beszélgetéshez. De az én véleményem az, hogy 5-6 emberrel az életben nem fogsz tudni fenntartani egy klubot bérelt helyiségben gazdaságosan, úgy, hogy nem fáj senkinek túlságosan anyagilag.