Napóleon nap a D21-Bázisban

2014. 01. 21. 12:21 / KlubokRendezvényekTörténelmi

Szeretettel invitálunk mindenkit a D21-Bázis első újévben szervezett történelmi tematikára épülő napjára!

Választott korszakunk a napóleoni háborúké és több játékrendszert is terítékre kívánunk tenni (RÉSZLETEKÉRT KATTINTS IDE), amit az érdeklődők első kézből is kipróbálhatnak!

A program színes skálája persze még bővülhet, továbbiak vannak egyeztetés alatt, mint amilyen az eredeti ólomkatonák öntéséről szóló előadás, hagyományőrző bemutató illetve a napóleoni témájú festőverseny!

A részvétel nézőként ingyenes és a játékosokkal beszélgetni nem hogy ér, de kötelező! wink 

Időpont:

2014. 02. 23. vasárnap 10:00-tól

Helyszín: 

D21-Bázis (1052 Budapest Semmelweis utca 3. Magyarok Háza - Nyírő Gyula terem II. emelet - kérésre a portás útbaigazít).

Kipróbálható szabályrendszerek:


Foundry: Napoleon (angol ismertető)

1/72-es méretarányú figurákkal, grandiózus csatákat lehet modellezni a terepasztalon, a mozgás és a lövés nincsen túlbonyolítva történelmi hadijátékhoz képest, de ha lőtávolságba érnek a csapatok, akkor bizony remek kártyás parancskiadási rendszert fednek fel az írók a szabályokban.

További előnye, hogy a szépen kifestett figuráinkat csak a legvégső esetben kell eltávolítanunk az asztalról, ugyanis a rendszer jelzőket használ a sérülések illetve a morál szimbolizálására, így nem kell a katonákat egyesével levenni, hanem szinte az egész játék alatt élvezhetjük pazar látványukat.

Warhammer Historical: Trafalgar (angol ismertető)

A napóleoni korabeli csaták döntő többsége a szárazföldön zajlott, ám ez a korszak a tengeri ütközetek dicső éveit is magába foglalja, így nem lehet teljes egy hadijátékos gyűjteménye háromárbocos, két szintes, 8 ágyúsoros hadihajók nélkül, ugyebár?!

1:1200-as méretarányú hajókkal remek tengeri csatákat lehet vívni, szinte bármelyik harcoló felet bevonva (még svéd és orosz sereglista is létezik), de vigyázzunk a szeszélyes széljárással, mert könnyen bajba kerülhetünk.

Songs of Drums and Shakos (angol csatabeszámoló)

Végül a látogatók megcsodálhatják a 2012-es Games Day Budapest Ezüst Gobbó nyertes terepasztalát, melyen egy kis csapatlétszámú, ún. "skirmish" játékszabály-család napóleon korát feldolgozó szabályrendszerében fog zajlani a csata.

Ehhez 28mm-es méretarányú figurákat választottunk, melyekből azonban maximum 15-20 lesz oldalanként az asztalon és melynek mechanikája olyan pofonegyszerű, hogy még eme cikk írója is megértette elsőre. Összesen három darab hatoldalú dobókocka kell hozzá és egy remek aktiválási rendszer gondoskodik

a végsőkig kiélezett izgalmakról.

Tovább programlehetőségek, egyeztetés alatt:

- napóleoni témájú festőverseny

- ólomkatona öntésről előadás Marczell Kolostól

- hagyományőrző bemutató

 

Minden érdeklődőt vagy jövőbeli játékost szeretettel várunk.

Szerző: EmeraldVélemények, hozzászólások

1. kabaman 2014-01-21 12:18

Megalájk, én szóltam a debreceni falkának, remélem fel tudunk menni.

2. zirrian 2014-01-21 14:01

Hűű, ha nem a miskolci makettversennyel egyidőben lenne, elmennék. Majd a kövire, jó szórakozást srácok!

3. Skót 2014-01-21 18:27

Alig várom a hatalmas csatákat!

4. kabaman 2014-01-21 19:53

Elolvastam a Foundry: Napoleon angol ismertetőt, és a leírás alapján kicsit kiforratlan és homályos a szabályrendszer. Nem igazán való kezdőknek, nem igazán való Napóleon-mestereknek, inkább azoknak, akik játszottak már terepasztalos játékokkal, de ki szeretnék próbálni ezt a korszakot is.

5. Pepe 2014-01-21 19:57

Fúú! Ez nagyon jól hangzik. Ott a helyem! smile

6. kabaman 2014-01-21 20:17

A Trafalgarról viszont csak jókat írnak!

7. Pepe 2014-01-21 20:39

A Song of Drums and Shakos szerintem zseniális skirmish rendszer az egyik legkönnyebben megtanulható, valamennyi általam ismert szabályrendszer közül. A helyszínere érkező laikusoknak azonnal magyarázható és azt hiszem a tizenpár oldalas könyv és kiegészítő sem ijesztheti el a kezdőket, sőt! smile Ha erre a mostanira nem is, de a jövő évi rendezvényre, akár egy asztalon is hajlandó lennék gondolkozni, ha lenne rá igény. smile Idén már csak megnézni tudom. Egyben abbéli reményemet is belefogalmaztam ezáltal a mondandómba, hogy lesz jövőre is ilyen rendezvény! smile

8. Skót 2014-01-21 21:44

Trafalgar: zseniális! Nagyon szeretem, persze már a vitorlás hajók eladják az egészet számomra, de őszintén a Trafalgarban eltalálták a játszható és a kellően összetett/valósághű szimuláció közötti egyensúlyt. Egyetlen furcsa sajátossága, hogy nagyon könnyen gyulladnak ki a hajók, de ezt házi szabállyal lehet orvosolni.
Napóleon: játék közben úgy néz ki, ahogy egy stratégiai játéknak kell. Fontos a stratégia, mikor mit teszel. Nem hullanak az egységek, hanem felmorzsolódnak, megtörnek. Ez nagyon jó benne. Negatívumként azt tudom felhozni, hogy küldetés hiányában kifizetődő védekezésből öszpontosítva lőni, ezért ha nyerni akarsz, akkor állsz és lősz 3-4 órán keresztül.
Várom az ellenvéleményeket!

9. Pepe 2014-01-22 18:37

“Negatívumként azt tudom felhozni, hogy küldetés hiányában kifizetődő védekezésből öszpontosítva lőni” - Negatívum? Szerintem meglehetősen életszerűen hangzik. :D

10. janos900 2014-02-05 13:23

Úgy néz ki, hogy én is tudok menni. Temérdek Osztrákom (1848) van, játszanék Song of.., ha volna kivel. Van erre kapacitás? Extra asztal, tereptárgy, ellenfél, meg egy adag Békaevő? Újoncot is szívesen tanítok, nem gond. Ha minden kötél szakad vannak szerbjeim, de azok nem passzolnak a korszakhoz.

11. Vihar 2014-02-05 23:01

A Foundry: Napoleon -ba is be lehet szállni? Van itthon 10-12 doboznyi 1/72-es porosz…