Specialist Game-Over?

2014. 03. 20. 04:59 / ÁltalánosFanatikus

A Games Workshop úgynevezett Specialist Games játékait, név szerint a Blood Bowlt, a Battlefleet Gothicot, az Epic Armageddont, az Inquisitort, a Mordheimet, a Necromundát és a Warmastert bátran állíthatom, hogy az elmúlt hosszú években, sőt, évtizedekben nem éppen a gyártó által tanúsított support, fejlesztések, szabálymódosítások, újdonságok tartották életben, hanem azok, akiknek réges-régen ezek a játékok készültek, vagyis Ti, kedves fanatikus játékosok.

Sok olyan alázatos céget tudnék felsorolni, amelyek hasonló helyzetben igencsak hálásak lennének a rajongóknak, hogy még ennyi év után is kitartanak kedvenceik mellet. Miután azonban tegnap elolvastam egy levelezést egy Gothic rajongó és a GW egy képviselője között, azt gondolom, hogy mindenki kedvenc - vagy épp utált - figuragyártó multija valószínűleg nem tartozik ezen cégek közé...

Szegény Colin, Kanadából, meglepve tapasztalta, hogy nem tudja megnyitni a webshop Gothic szekcióját, ezért úgy döntött, ír egy kedves levelet, és jelzi a hibát a Games Workshop felé, hogy azt mihamarabb javíthassák. A válasz, amit kapott, nem éppen az, amire számított. Az amerikai kirendeltség képviselője arról tájékoztatta Colint, hogy a hiba valójában nem hiba, sokkal inkább azzal magyarázható, hogy hivatalos álláspont szerint a Games Workshop nem kívánja továbbvinni ezeknek a játékoknak a forgalmazását sem. Az eredeti levelezést alább olvashatjátok.

"Hello GW,
Was interested in looking through your specialist games, specifically Battlefleet Gothic, and none of them are responding right now on the Canadian webpage. I cannot view any of the products at all as the pages are all empty.
Hope to be able to view the products soon"

"Hello Colin,
Thanks for writing in to us, although I don’t have great news for you. Games Workshop's Specialist Games ranges have all been discontinued.
Sorry we couldn't be any more help than this.
Games Workshop
North America Customer Services"

Meglepődtünk? Nem igazán. Várható volt. De azért mindnyájunkban a remény hal meg utoljára, pláne, ha pár hónappal ezt megelőzően még új Epic-es kezdődobozról csiripeltek a madarak.

Mindenesetre ezek után ne lepődjön meg senki, ha az áprilisban induló, új website-on már nem találkozna a mostohagyerek termékcsaláddal.

És itt le is zárhatnám azzal, hogy RIP Specialists Games. De minek? Kit érdekel a GW? Mi ugyanúgy játszani fogunk velük, ahogy tettük azt az elmúlt évtizedekben.

Szerző: DanteVélemények, hozzászólások

1. Skót 2014-03-20 07:16

Akinek GW-s termék van a birtokában köteles egy alapdíj X darabszám X használati idő napokban összeget átutalni a GW honlapján hűség szám alatt szereplő számlaszámra minden hónap 10.-éig, vagy saját költségén visszapostázni a jogosulatlanul birtokolt GW-s termékeket. Aki mást a havi befizetést igazoló szelvény nélkül játszani lát köteles azt haladéktalanul jelenteni, a termékeket elkobozni és saját költségén visszapostázni a GW-nek. GW-s termék át nem ruházható, csak a GW-n keresztül értékesíthető.
A csapongó játékosok gyógyulásának érdekében egy ideig csak Space Marine és a raktárkészleten maradt Dark Eldar lesz kapható. Egyéb rendszerek rajongói hagyományos havi vásárlási összegeiket változatlanul átutalhatják, azonban a termékek kiszállítását meghatározatlan ideig szüneteltetjük.

A GW-s jövőképem…

2. Panzer. 2014-03-20 07:27

Még most sem értem miért kellett ezeket a frankó játékokat törölni….Nyomoronc GW.

Szerencsére a klubunkban sikerült néhány rendszert (Necromunda, Mordheim, EPIC) “életre kelteni” ..és ha nem is havi szinten de előkerülnek néha.

3. Skót 2014-03-20 07:41

A fenti termékek egymást helyettetsíthetik, ugyanazért az összegért versengenek. A kis Johnny minden hónapban 50 Ł-ot költhet a helyi GW boltban. A kis botor belevágott mindenfélébe, kevés figurával játszható, nem támogatott, az utángyártáshoz nagy összegű fejlesztést igénylő, majd lassan fogyó raktárkészletet eredményező, kevés hasznot hozó játékrendszerekbe is. Segítsünk neki! Mindenkinek jobb lesz, ha a gyártósorról frissen ropogósan legördülő, a legnagyobb haszonnal értékesíthető terméket választja - ezért a többit szüntessük meg. Olyan ez mint a metszés, ami felesleges azt levágom, a maradék pedig erősebb lesz - elvileg, csak itt úgy tűnik, hogy pont a legtartalmasabb gyümölcsöket termő ágakat vágták le.

4. dinnyeTM 2014-03-20 07:50

Nem baj. Nálunk is megvan jópár embernek a szabyálkönyv, a fejlesztéseket majd elvégzi a játékos társadalom.

5. 1100 2014-03-20 08:02

Úgy látszik a mérettel együtt jár az arrogancia sajnos. Nekem ebből már évekkel ezelőtt elegem lett. Kicsit nehezen értem meg, hogy hogyan tud megélni egy olyan cég, amelynek a homlokára az van írva, hogy “Ide a pénzed és kussolj be”... És még mindig jól megy nekik. Nagyon mai történet.

6. solo captain 2014-03-20 08:16

Panzer:
Mert az igen tisztelt játékos társadalom olyan nyomoronc, csórgónyálú hogy élteti a fent említett despota genyót, úgy hogy mindenkinek kuss… !
Ez alól kivételt képeznek azon végvári vitézek, kik saját vérüket ontják a kihaló játékok mezején (pl. Panzer trs.)

7. solo captain 2014-03-20 08:20

Szokás szerint Skót szöszeneteire megy a like grin

8. MAXXxxx 2014-03-20 08:24

????
ezt most nem ertem. Pontosan ez a helyzet 2012 tavasza ota (amikor GW mellett a FW is abbahagyta az osszes epic/BFG/repulosjatek figuragyartasat). Meglevo raktarkeszletet hagytak kifutni (es azon a heten epic-vasarlasi orulet volt a neten), de ujat nem gyartottak.
Kb azota a bezaras ota vannak embertelen arak epic es BFG figurakon ebay-en.

Most, 2 evvel kesobb ezen meglepodni erdekes dolog Colintol.

9. subaggut 2014-03-20 08:25

Két hónappal ezelőtt még 937 db GW-s figurám volt(nagy része festve), mára 33db maradt. Vicces, hogy pont egy konvertált ork Blood Bowl és Mordheim csapat…

10. Eon 2014-03-20 08:28

Engem nem rég rá vettek hogy vegyük elő
Necromundát meg a Mordheimet és így 10 év kihagyás után azt kell mondanom hogy én nagyon éreztem
az idő vas fogát a játékrendszereken , kb nulla
élvezet volt a játékban azokhoz a skirmishekhek
képest amiket mostanában tolok szóval őszintén
engem nem nagyon szomorít a hír .
Viszont azt gondolom hogy a 40K és a WHF világában
az az igazi sf , varázslat és mágia hogy egy olyan cég mely így bánik a vevőivel ilyen sokáig húzza
örülök hogy már nem tartozok közéjük .

11. Alexei 2014-03-20 08:34

De akkor remélem az összes ezen játékokhoz tartozó copyright-ot is feladják, hátha valami ÉRTELMES cég felkarolja valamelyiket…(tudom, álmodni lehet) Nem baj, azért csak fogok az n+1. Necromunda csapatomon dolgozni wink

12. Crusader 2014-03-20 08:37

Öömm 2013 Májusa van? Mert kb azóta nincsenek hivatalosan is ezek a nem-nagy-szám dolgok. Collins úr kicsit internet nélkül élt egy évig ezek szerint :D !

13. Petrow 2014-03-20 08:37

Lehet, hogy slowpoke üzemmódban vagyok, de úgy tudom, már jó fél éve beszüntették a specialist games support-ot, és azóta az ebay-es hiénák 15 különböző nagyvárosban emeltek bronz-szobrot a GW-nek elismerésük jeleként.
Az, hogy most már a honlapon se lesz elérhető? Szomorú, de várható lépés volt. FLGS körökben továbbra is be lehet majd vonzani az embereket - mi vagyunk az élő példa, hogy hivatalos anyag nélkül is terjed és fejlődik a rendszer.

14. DASCO 2014-03-20 09:03

Én csak örülök az ilyen dolgoknak. WHFB és mordheim csapataim a polcon mind mind eredeti fém figuk. Az elmúlt pár hónapban a GW tettei kb 3-szorosára növelték a gyűjtői értékét a cuccaimnak XD
Amúgy meg a Mordheim-et kb 10éve lelkes hobbisták fejlesztik és jó irányba. Alapkönyv van szinte minden klubban és ha nincs akkor neten meg lehet találni bármit manapság. Szóval irány az Ebay ha figut akarsz és utána mehet a menet :D A proxy meg szvsz ilyen esetben engedélyezett…

15. Hankyaku 2014-03-20 09:12

Épp egy DASCO-hoz hasonló hozzászólást akartam elkezdeni: a szabálykönyv elérhető, ha valaki játszani akar manapság elég sok jó figuragyártó van a GW helyett. Szóval játszani lehet, csak nem a GW zsebébe megy majd a lé, emiatt nem önt el a szomorúság. Max lesz egy újabb Gyűrűk Ura játék, amit kidobnak, hogy behozzák a kiesett hasznot. :D :D

16. UBorka 2014-03-20 09:37

Szigorúan szerintem a LOTR játékokon nem kerestek nagy pénzeket - ott a jogdíjakért is fizetni kell. Azt esélyesen presztizsből csinálták, hogy amikor a LOTR rajongó bemegy a GW boltba egy doboz törpért akkor eladhassanak neki egy WH alapdobozt is…

Amúgy meg ahogy írták ezeket a játékokat már rég nem fejleszti a GW, és nem csoda hogy leállnak vele. BB-hez annyi alternatív gyártó van már, hogy megszámolni sem tudnám. Mordheim-et lehet építeni WH-ból, de azért ahhoz sem nehéz alternatív figurákat találni. Necromunda kicsit már nehezebb, de szerintem az sem esélytelen. Az EPIC-hez is akadnak alternatív gyártók, bár jóval szerényebb mennyiségben. A WM meg tudtommal egy elég elterjedt méretarány wink

Ami üdvözülendő lenne, ha a GW licencelné ezeket a játékokat és a most feketén vagy szürkén árúsító cégek, modellek nem csak “fogjuk rá hogy hasonlít” jelleggel készülhetnének, hanem igenis használhatnák a 40K és WH világára jellemző arculatokat - persze megfelelő ellenőrzés után. Hasonlóan ahogy a számítógépes játékokat sem a GW fejleszti házon belül.

17. Garvey 2014-03-20 09:56

Nézzük a jó oldalát legalább nem rontja el a GW a szabályokat. Ha nem is másak kiadott de a mantic kis játékai (dreadball és a deadzone) hozzák (söt szerintem simán kenterbe verik) a BB és a necromunda hangulatát és a figurák minőséget is

18. NON PLUS ULTRA 2014-03-20 10:01

GW? Presztízs? Ez így egy kicsit oxymoron pont ebben a topicban…

19. UBorka 2014-03-20 10:18

Pedig van az úgy. A LOTR jogokat még a 2000-es években vették meg, amikor még más volt a GW hozzáállása a vevőkhöz. Én még emlékszem rá, amikor volt saját fórumuk, amin például ment a BB fejlesztése közösségi erőből.

Majdnem 15 év alatt felépítették a nemzetközi hálózatot (előtte azért nem voltak ennyire jelen még az USA-ban semm, bár ott a leginkább). Ebből 10 alatt építkeztek, 5 alatt lerombolták azt is amit az ez előtti 5-ben összehoztak. És még nem értünk a 15-ik év végére wink

Ettől függetlenül nem fognak kihalni ezen játékok, és a WH/40K vonal sem. Van mindkét megmaradt játékban elég potenciál. A kérdés az meddig lehet felfelé tornászni az árakat, amikor már az eladások kárára megy (és szépen csökken a nyereség)... Hol láttam én hasonló mintát? :D

20. Freddy Krueger 2014-03-20 11:59

Szerintem ez nem új hír, kb öt éve így van. Amire vissza tudok emlékezni, az egy Necromunda hadjárat egy olyan WD-ben, amit még a Trollbarlangban vettem, meg egy Gothic küldetés valamelyik Vraks-os IA-ban (IA5, esetleg 6), és azóta semmi, csak árulták a régi figurákat. És ezek most fogytak el.

Nekem a Necromundáért fáj legjobban a szívem (vagy hat kifestett banda tulajaként, és a szabálykönyvet is lefordítottam), de sajnos annak a feltámadására látom a legkevesebb esélyt, sci-fi skirmishből nagy a kínálat a piacon, és a Necromunda legnagyobb erőssége a campaign-mód, ami viszont erősen korlátozza a játszhatóságát. Harmadrészt meg ha valaha lesz 40k világán játszódó skirmish, abból tuti nem fogják kihagyni a spess mehreenst meg a többi kódexet, innentől meg ugyanaz, mint az Inquisitor.

Az új Epic kezdődoboz híre amúgy nem feltétlenül áll ellentétben azzal, hogy a mostani range árusítása befejeződik, az elmúlt években is született két specialist game (Space Hulk, Dreadfleet), és a GW támogat más platformokat is (kártya, szerepjáték, társasjáték), de ezt a továbbiakban úgy látszik, egyszeri kiadásként, illetve a jogokat más cégeknek átadva képzelik el.

Azokkal viszont nem értek egyet, akik szerint a döntés puszta arrogancia. Szerintem simán indokolható üzleti szempontokkal: mivel a GW nem gyárt már fémet, a Specialist range támogatása nem megoldható, ahhoz, hogy éljen a dolog, havonta kell egy újdonság: ez havonta plusz hét műanyag készletet jelentene, tehát a dupláját annak, amit most (piacvezető legnagyobb cégként) kiadnak. (Nem mintha ezt nem lehetne értelmesen csinálni: új kódexekhez/seregkönyvekhez simán kiadhatnának egy-egy Epic/Warmaster keretet az újdonságokkal, a szabályokhoz meg két újságjuk is van, stb, de ez még mindig felveti a házon belüli konkurencia kérdését)

 1 2 >