Tolkien nap - beszámoló

A Gyűrűk Urát manapság többen emlegetik, az útjára indult újabb trilógia miatt, ám ne feledkezzünk el arról, akinek az egész világot, a szereplőket és nem utolsó sorban a történetet köszönhetjük.

Évente kerül megrendezésre az MTT által, a remekművet alkotó író, J. J. R. Tolkien születésnapját megünneplő esemény, melyre most már hagyományszerűen az MSTE szervezésében kilátogatott a Gyűrű Lovagjainak hírhedt csapata is, akik a War of the Ring játékbemutató mellett "Festő Sulit" is működtettünk az egész nap során, 2013. január 5-én szombaton a Corvin Mozi galériáján.

Több mint egy éve már, hogy különböző rendezvényeken népszerűsítjük a Gyűrűk Ura könyvek és filmek ihlette terepasztalos stratégiai játékokat és az azokhoz kapcsolódó modellezős-festős hobbinkat. A messzi Angliában töretlen sikert élvező játék, kis hazánkban való bemutatását vállaltuk magukra mi, a Gyűrű Lovagjai, akik egy kis csapatnyi lelkes hobbiművelőként időt és energiát nem kímélve próbáljuk minél részletesebben bemutatni és megszerettetni ezt a remek szórakozást nyújtó tevékenységi kört a laikus vagy éppen hozzáértő közönség számára.

Mivel most kivételesen embereknek nem voltunk híján a szűk keresztmetszetet a rendelkezésre álló terület adta, ahol egy kis pontszámú War of the Ring bemutató, a nem asztalra került kifestett figurákból készült kiállítás illetve egy "Festő Suli" kapott helyet. Amíg Faerie, Beny, Lantos és Marci a játék iránt érdeklődőket okította, addig Matex, Ghulk és Én a figurafestést kipróbálni vágyóknak nyújtottunk segítő kezet. Mivel az előző rendezvények alapján volt fogalmunk a közönség életkori és érdeklődési-köri összetételéről jóval több, összesen 50 figurával érkeztünk a helyszínre, melyre később szükségünk is volt.

A korai berendezkedés után, de a nagy ember-hobbit-tünde-törpe-troll áradat előtt még volt időm körbeszaladni, így újból megcsodálhattam GeriDevil monumentális alkotásait, melyeket az évekre visszamenőleg egyesével készített el a nagyobb rendezvényekre és most így együtt elképesztő látványt nyújtottak.

Maga a rendezvény díszítése a szokásos aprólékossággal és műértéssel volt megkomponálva, így a mozikat meglovagoló poszterek mellett minden sarokban találhatott magának egy érdekes térképet vagy egy gyönyörű kard replikát az ember. Aztán elkezdtek megérkezni a vendégek is. Az egész nap során játékos bemutatók (zenés-táncos vagy éppen színi) és filmvetítések is zajlottak az épületben, amik az esti speciális előadóestben csúcsosodtak ki.

A mi asztalaink körül is hamarosan bekövetkezett a "szardínia-effektus", amit most a 7-es busz utasai után mi is megtapasztalhattunk. Maga a mozi is zsúfolásig megtelt, de mi úgy éreztük, hogy minden második ember a mi asztalaink körül nyüzsög, és hamarosan mindhármunknak háromfelé kellett egyszerre figyelnie és tanácsokat osztania. A "Festő Suliban" résztvevők mind egy-egy ecsettel, vízzel teli edénykével, festékkeverő lapkával és törlőkendővel lettek felszerelve, majd a fantáziájuk által diktálva kért színeket megkaparintva bele is vetették magukat ebbe a korántsem egyszerű műfajba, azaz elkezdtek 28mm-es méretarányú figurákat festeni, életükben először. A mai legfiatalabb festőnk Vanessza (6 éves) volt, akit szülei hoztak el, hogy megcsodálhassa a jelmezes tündéket, de ő magának is szeretett volna egyet. A lila köpeny és az arany páncél nagyon harmonikus kombinációt alkotott és a végeredményről senki sem mondta volna meg, hogy első festés. Az asztalnál ki lassabban, ki gyorsabban haladt, de üres szék egészen este 6 óráig nem volt. A gyorsabbak fél óra alatt végeztek, a lassabbak volt hogy 1,5 órát is velünk töltöttek, de ez megbocsátható bűn, lévén ők is boldogan távoztak asztalunktól. Rengeteg pár is benevezett, sokan egymásnak festették ki a választott figurát, így feszültségoldóként volt alkalmunk több társalgást is e-mentén elindítani.

Mindeközben a bemutató asztal mellett sem unatkoztak a srácok, és a nézők sem, akik rettenetes összecsapásokat figyelhettek meg folyton-folyvást. Lehetett látni rohani lovasrohamot, őrjöngő uruk-hai-okat, morcos enteket, dühös trollokat, szemtelen goblinokat és nemes tündéket is a pályán, valamit a híresebb hősök sem maradhattak el, így jelen volt többek között a Fehér Tanács összes tagja és Éomér is!

A rendezvény végére mindenkin erőt vett a fáradtság, de a jóleső munka örömével dőlhettünk hátra. A kivitt 50 figurát mind elkapkodták, így kijelenthetjük, hogy bár többen festettek 2 figurát, minimum 35-en fordultak meg nálunk a nap során és vittek örömmel haza saját maguk által kifestett figurát, valamint az összes "flyer"-ünk elfogyott, így nem lehetetlen, hogy az elkövetkezendőkben többen is felkeresik a Facebook csoportunkat, vagy magát a klubot festő vagy éppen játszó szándékkal.

Végül, de nem utolsó sorban álljon itt egy válogatás a nap festő-gyöngyszemeiből, amikre (lévén egytől egyig első festések) mi magunk is büszkék lehetünk (a festett virágos a személyes kedvencem):

Tolkien professzor tehát ismét megmosolyoghatott minket Középföldéről, mert hangulatos születésnapi eseményt szerveztek a tiszteletére, mi magunk pedig boldogan voltunk részesei ennek a színes forgatagnak. Jövőre (de remélhetőleg minél előbb) találkozunk!

a Gyűrű Lovagjai

Szerző: EmeraldVélemények, hozzászólások

1. Bástya 2013-01-07 17:06

Szép volt, kár hogy nem tudtam jönni!

2. Dante 2013-01-07 17:22

ez így együtt, festősulival, bemutatójátékkal, GeriDevil csodadiorámáival, cosplay-jel nagyon profi és nagyon kerek most már sokadszorra. gratulálok srácok!

3. Faerie 2013-01-07 18:28

Köszönjük! Jövőre veletek ugyanitt!

4. Dante 2013-01-08 14:17

http://index.hu/video/2013/01/06/magas_vagyok_szep_vagyok_tunde_vagyok/