Változások a GW-nél

Pár napja, egymástól függetlenül egy brit és egy barcelonai GW üzlet is bejelentette Facebook oldalán, hogy a képen látható termékeket a napokban vihetik el utoljára a boltból a kedves vásárlók, mert az anyacég visszarendelte azokat. Noha a változás elsősorban a Finecast termékeket illeti, nagyon sok Warhammer és Lord of the Rings, illetve néhány Imperial Guard Catachan doboz is található köztük.

Ez a lépés nem újdonság, legalább évente egyszer megtörténik, hogy egyes kiszerelések visszakerülnek mail orderbe, azaz a továbbiakban csak online rendelhetőek, és ugye a Catachan dobozok kapcsán is egyértelmű, hogy az új Astra Militarum termékek miatt kerülnek le a polcokról. Azonban a tömeges Finecast visszarendelések egybevágnak egy korábbi hírrel, miszerint egyre inkább egyértelmű a Forge World fúziója a Games Workshoppal.

Történt ugyanis szintén pár napja, hogy a Games Workshop Digital Editions, és a Forge World teljesen eltűnt Facebookról és Twitterről. Ez pedig annak a pár hónapja keringő hírnek a jele, hogy az anyacég és a mára már egyre kevésbé kizárólag gyűjtői ritkaságok gyártásának dedikált Forge World sokkal inkább egy helyen lesz fellelhető a világhálón, talán közös weboldalon, talán közös webshoppal fognak működni. A részvényeseknek kiadott közleményből idézve:

"Our online shop is doing well. Sales are up to £14.4 million from £13.1 million. During the year we built a new one and will be testing it over the coming year. It is planned to be fully operational in April 2014. The online world is in constant flux. New things become possible, new ways of behaving become the norm, legislation requires extra safeguards, and so on. We need to continually invest and change to ensure it remains a pleasant shopping experience for our customers."

Mai tudásunk szerint ez az új weboldal valamikor április első heteiben indul, és olyan weboldaltervek is kiszivárogtak az internetre, ahol a GW új site-ján a Forge World menüpontja is fellelhető. Ugyan a Forge World tagadja, hogy összeolvadnának a Games Workshoppal bármilyen formában, de az biztos, hogy idén mindkét cég weboldala megújul, átalakul.

Oké, de hogy jön ez ide, és miért vág ez össze a Finecast eltűnésével? Hát azért, mert pletykálják már hónapok óta, hogy a Forge World veszi át annak a termékcsaládnak a gyártását a GW-től, amit eddig Finecastként ismertünk. Sőt, sokan úgy vélik, hogy már egy ideje ez meg is kezdődött, hiszen többen voltak már, akik Finecast terméket rendeltek, és a megszokott FW szürke műgyantából, ridegebb anyagból, meglehetősen kifogástalan minőségű öntést kaptak kézhez.

Oké, tegyük fel, hogy valamilyen formában elindul egy fúzió a két cég termékei kapcsán, de mit jelent ez számunkra? Gyűjtőként azt mondanám, ha a Forge World által készített, korábban Finecast termékek árai változatlanok maradnak, akkor a jobb minőségnek, a kényelmesebb vásárlásnak alapvetően örülünk, hiszen egy mail order rendelés akár Forge World termékeket is tartalmazhat. Nem kell hónapokig összevárnunk a £250.00-os álomhatárt az ingyenes UPS futár miatt, csak bemegyünk a legközelebbi forgalmazóhoz, és azt mondjuk, hogy "kéne egy abból az új turbólézerpenetrátorból, mert azt hallottam, hogy az nagyon jó", és ő meg erre azt mondja, hogy "oké, legközelebb két hét múlva rendelünk, és X hét az átfutási ideje", mi meg erre azt mondjuk, hogy "oké, itt a fél havi fizetésem, tessék". Persze ebben sok még a 'ha', de ezen a ponton azt gondolom, hogy egy elképzelhető scenario.

Játékosként már sokkal inkább aggályos, mit is jelent, hogy a Forge World egyre nagyobb teret kap a GW játékaiban, hiszen tudjuk jól, hogy hiába mondja a szabálykönyv, hogy most már onnan is minden hivatalos, ha közben azt látjuk, hogy a GW+FW szabályai által alkotott összkép egyes fajokra levetítve semmiféle egyensúlyt nem mutat. Bevallom, nem követem úgy a Warhammert, mint a Warhammert 40.000-et, de azt gondolom, hogy a Forge World által ott kiadott Monstrous Arcanum hasonló problémákat vethet fel, mint 40k-nál az Imperial Armour. A szuperóriás szörnyeknek és gépezeteknek megvan a helye, ideje, létjogosultsága, ezzel semmi baj nincs. Amikor lemegyek egy klubba, és megbeszélem az ellenfelemmel, hogy én most turbólézerpenetrátorokat fogok kipróbálni, ő ezen az asztal mellett már nem fog meglepődni, és én sem azon, hogy ő meg titánkiller tankokkal jön. Ha szervezünk egy rendezvényt, ami kifejezetten hatalmas pontszámú, egész hétvégés megacsata, akkor minden résztvevő örül, hogy leveheti végre a polcáról a házimacska méretű játékait. De amikor valaki hagyományos játékra, versenyre készül, nem kíván ezekkel találkozni.

A probléma ott van, hogy a Games Workshopot ez nem érdekli. A Games Workshop egy figuragyártó cég, és mint olyan, elsősroban nem egy tökéletesen balanszírozott szabályrendszert, hanem figurákat szeretne eladni. És ezalól cseppet sem kivétel a Forge World termékskálája sem. Azt is el kell adni. A GW-t egy bizonyos ponton túl bevallottan és felvállaltan nem érdekli az egyensúly. Pontosan azért, mert a játékosra bízza, hogy mihez van kedve, mit beszél meg az ellenfelével, hogy ott, aznap mit lehet, és mit nem. És az igazi feladatot ezzel a versenyszervezőkre hárítja: nyúljanak hozzá a szabályokhoz, tiltsák, amit tiltani kell, és oldják meg egy kompetitív légkörben, hogy a fajok, seregkönyvek, kiegészítők által nyújtott lehetőségekben valamiféle egyensúly legyen. Ez évekkel ezelőtt sem volt nagyon másképp, de mostanában méginkább igaz, és a jövőre nézve valószínűleg mégnagyobb kihívást jelent majd.

És akkor itt most megemlíteném azt is, hogy a Dark Vengeance-t, azaz a 40k hatodik kiadásának beetetős alapdobozát is levették a polcokról pár napja. Persze lehet ez az új Havocok és Chosenek előszele, de sokkal inkább valószínű, hogy a nyár elejére várható hetedik kiadás, és a szeptember környéki új alapdoboz közeledtét jelzi. És persze idén, várhatóan augusztusban ezzel együtt érkezik a Warhammer kilencedik kiadása is. Rengeteg újdonság, rengeteg új figura és persze méregdrága szabálykönyv, és bár a Warhammer 9th-ról még keveset tudok, a 40k 7th egyértelműen a fentebb fejtegetett fúzió nyomatékosítása, az Escalation, a Stronghold Assault és egyéb kiegészítők alapszabályba foglalása, teljes nyitás a Forge World termékek és nagy pontszámos szabályok felé.

Én azt mondom, aki 2014-ben is ki akar tartani a GW mellett, vegyen mindent kicsit lazábban. Ha tetszenek az újdonságok, vegye meg, próbálja ki, ha nem tetszenek, ne szörnyülködjön, játsza azt a játékot, azokkal a megkötésekkel, azokból a pontszámokból, amit szívesen játszik. Verseny lesz bőven. Biztos forrásból tudom, hogy a versenyek szervezői mindent megtesznek majd azért, hogy mindenki igényeit kielégítsék, és mindenki számára legyen olyan verseny, aminek a szabályai a kedvére válnak. Olyan is lesz, ami "kezdőbarát", olyan is, ahol vért izzadunk az egyensúly megteremtéséért, és olyan is, ahol minden engedélyezett, és nincs felső határ.

Akik pedig ebben eddig is részt vettek, időt, energiát nem kímélve gyártanak versenyszabályokat, küldetéseket, és éveken át kitartottak a versenyszervezés mellett, azoknak maximális riszpekt ezúton is! És természetesen azoknak is, akik játékosként így vagy úgy, de továbbra is kitartanak ezek mellett a játékok mellett.

Szerző: DanteVélemények, hozzászólások

1. Petrow 2014-03-31 07:36

store leftover képen a slaanesh szekéren a “great gift” - lawl smile
Mama leveszi, forgatgatja, “Hmm, egész Cardiff-et átkutattam, de igen, tényleg ez van Ben listáján: gyíkok által húzott, csöcsös hermafroditák által vezetett küllőshenger. Kettőt kérek!”

2. NON PLUS ULTRA 2014-03-31 07:52

Azért az is sejtet valamit, hogy a FW oldalon nem rendelhető éppen DKOK infantry… Vajon az Astra Militarumnak akarnak teret engedni vagy “csak” a Scionoknak?

Más, és talán saját topicot érdemelne a téma: ha a jövő ennyire elkeserítő, vissza lehet fordulni a korábbi kiadásokhoz - kérdés, hogy melyikhez.

3. Freddy Krueger 2014-03-31 09:36

Jó cikk, alapvetően azt kell látni, hogy a boltok polcterülete nem bővül olyan ütemben, mint a GW kínálata, úgyhogy előbb-utóbb bizonyos dolgokat vissza kell vonni, hogy jusson hely másnak is.

A natfkán volt egy jó cikk amúgy ezekről a dolgokról, és abban volt egy jó megállapítás, ha csak a figurák szépsége vonzaná a népeket egy játékhoz, akkor Warmahordessel lófasz se játszana. Igenis kellenek a normális, átlátható és kiegyensúlyozott szabályok. Minél előbb belátja a GW ezt, annál jobb.

Non Plus Ultra: a régebbi kiadásokra ácsingózás zsákutca, egyrészt erre is vonatkozik a háziszabályok törvénye, ami szerint senkinek a torkán nem lehet baráti alapon olyat lenyomni, ami neki rosszabb, mint a hivatalos (5. kiadás alatt én pl a közelharcba konszolidálódás miatt nem játszanék), másrészt mi legyen azokkal az egységekkel, amik az új szabályokhoz készültek (mindenki emlékszik az ork kódexre, mikor az 5. kiadás RAW-ja ,,kicsit” megdobta a deffrolla és a force field hatékonyságát), harmadrészt meg továbbra is a 6. kiadás a legjobb szabályrendszer eddig, a baj az egységek kiegyensúlyozatlanságával van.

4. DASCO 2014-03-31 09:39

nincs kérdés: 2nd ED wink

Amúgy még a 3. kiadás volt ezután a legjátszhatóbb. minden ami utána jött már csak tápoljuk a Mariskákat és tömjük a GW zsebét!

D

5. Bozóki Mihály 2014-03-31 09:42

Ilyenkor azért örülök, hogy az EPIC kikerült a GW látószögéből most már több, mint 10 éve. Megálltak szépen a 4. kiadásnál, ahol a benga állat knightok, titánok, flyerek és még ki tudja mi minden ami most a hírben is felmerült elborult inbalansznak,
pöpecül be van lőve pontértékben, taktikai felhasználhatóságban, még egy mezei IG bunyival szemben is, vagy grottal, vagy space marine-al… kinek mi, ugyebár smile

6. NON PLUS ULTRA 2014-03-31 10:33

Freddy: Ahogy Dasco írja, nem zsákutca, többen ábrándoznak régebbi kiadásokról, pl a környékünkön népszerű lenne a 3. kiadás is de a 2. egészen biztosan játszva volt és lesz. Nekem megvan minden 40K kiadvány eredetiben (néhány extrém gyűjtői kiadás kivételével és a digitális dolgok kivételével), szóval van választék, ha valaki idejön játszani kedvére talál anyagot.

Sajnos az új kiadást sem lehet lenyomni bárkinek a torkán baráti alapon, sok helyen nem kedvelik a Dataslate + Formation-kavalkádot, a Stronghold Assaultról és főleg az Escalationról nem is beszélve.

Nem tudom mennyire mérvadó de pl FFZ-ről ki vannak tiltva a Dataslatek+Formációk.

Azt hiszem ezt a játékot a jövőben nehéz lesz erős kompromisszumok nélkül játszani bármilyen téren.

7. dinnyeTM 2014-03-31 10:37

A 2nd-el csak az a baj, hogy sajnos van 1-2 banda és egység, akiket utána adtak ki, az ember hozná, de nem tudja. Bár tény, lehet balanszosabb dolgot lehetne így kihozni :D

8. McMordain 2014-03-31 10:41

“A natfkán volt egy jó cikk amúgy ezekről a dolgokról, és abban volt egy jó megállapítás, ha csak a figurák szépsége vonzaná a népeket egy játékhoz, akkor Warmahordessel lófasz se játszana.”

Haha. Az, hogy mi a szép erősen egyénfüggő. Ez talán úgy lenne helyes, hogy:
Ha csak a figurák szépsége vonzaná a népeket egy játékhoz, akkor Warmahordessel nem sok kompetitív beállítottságú játékos játszana.

9. Freddy Krueger 2014-03-31 10:49

Non Plus Ultra: szerintem is elgurult kicsit a labda a GW-nél, de szerintem jobban el lehetne fogadtatni egy 6th Ed-ből csinált noobhammert (normál FOC, alapkönyves fortificationök, nincs SH, és akkor már a taut is tiltsuk ki wink), mint azt, hogy mindenki vegye elő a kettővel ezelőtti kódexét. De persze, ha van hozzá partner, akkor miért ne.

10. Crusader 2014-03-31 11:00

Hát a 2nd ED ritka elborult és játszhatatlan, szóval annál csak jobb van grin !

Freddyvel egyetértve a 6. a legjobb, még a közelharc vesézése ellenére is.
(Egyébként halkan jegyzem meg hogy a Marine-okat azért nem tápolták hú de jól 3. 4. kiadások alatt és nagyon is a szopó ágon voltak IG CSM Nidzilla ellenében wink )

11. NON PLUS ULTRA 2014-03-31 11:02

A 6. kiadás csupasz szabályrendszere teljesen jó, eddig ez a legszimpatikusabb. Csak ez a mostani ámokfutás nem tetszik. Nem a Taukkal van gond általában, csak a Riptide-el wink
D fegyverek, Baneblade-k és Titánok maradjanak inkább Apocalypse-ben, ha valaki ezekre kattan játsszon Apo-t.
A visszatekintés inkább nosztalgia, de van hozzá partner.

12. Petrow 2014-03-31 11:10

McMordain: “Ha csak a figurák szépsége vonzaná a népeket egy játékhoz, akkor Warmahordessel nem sok NEM kompetitív beállítottságú játékos játszana.”
FTFY

13. McMordain 2014-03-31 11:22

Petrow, nem biztos, hogy jól értem, de szerintem erre írtam, hogy mindenki ízlése különböző. Nekem többségében tetszenek a WM/H figurái.

14. Freddy Krueger 2014-03-31 11:41

McMordain: engem a figurák tartanak leginkább vissza, a retribution jackekre szerintem még a szobrász anyja se mondta, hogy de ügyes vagy, kisfiam. És van olyan, amiben a GW is objektíven jobb, multipart plastic pl nincs a PP-nél (legalábbis legutóbb, mikor néztem, még nem volt), csak valami ilyen félműgyanta fémpótlék.
De nem is ez a lényeg, mert még a legnagyobb fan se a figurákat említi első helyen, hanem a tisztességesen összerakott, normálisan támogatott, balanszos(nak mondott) szabályrendszert, és ez egy stabil második helyre már elég a PP-nek, fényesen bebizonyítva, hogy a szabályok igenis számítanak, a stratégiai játékok piacán nem lehet valaki ,,csak figuragyártó”.

15. Petrow 2014-03-31 12:02

McMordain: arra gondoltam, hogy a versenybarát elgondolás, szabályzat-támogatás és design miatt egy comp. beállítottságú egyed hajlandó engedményt tenni a figurák kinézetének a terén. Ha egyre gondoltunk, akkor bocs a write only üzemmódért smile

Freddy: rossz hírem van, a retri olyan, mint mérnökszakon a csaj hallgató. Addig-addig lesz az orrod előtt, amíg elkezd egyszer csak tetszeni smile
Multipart plastic meg valóban nincs, de a restic is fényéveket jelent egyes fém kitek esetében. Plusz itt a variálgatság szinte teljes hiánya miatt nem is élet-halál kérdése, hogy egy dobozból 5 dabar, de 25 különféle felszerelésű figurát tudj kirakni (pár modellnél nem lenne rossz, de ők sem ellenségei a pénztárcájuknak).

16. Dante 2014-03-31 12:05

akkor a Retribution olyan, mint a Storm Raven meg a Taurox? smile

17. Freddy Krueger 2014-03-31 12:32

Petrow: én se vagyok egy kimondott jóképű legény, de nálunk voltak bőven olyanok, hogy egyetemről mentem volna nyugdíjba, mire beérik a stratégiájuk; 100-ből 99 meg csak hátulról tűnt csajnak, mikor megfordultak, kiderült, hogy ilyen majomfejű, vécékefeszakállas pattanásos rokker(szerű) arcok.
Szóval lehet, hogy ül a hasonlat, de nem győzött meg smile

18. Petrow 2014-03-31 12:48

A “van az a pénz” mintájára “van az az italmennyiség”... ahol már a retri is elkezd tetszeni smile
Ha a PP legnagyobb hibáit kéne felsorolni, kapásból azt vágnám rá, hogy képtelenek normális galériát létrehozni a figuráiknak a SAJÁT oldalukon. Az újabb cuccokhoz felrakott, forgatható képeket leszámítva időtlen idők óta ugyanaz az unalmas, egy szögből, nagyítási lehetőség nélkül fotózott minik vannak kitéve.
Aki ez alapján kedvet kap a vásárláshoz, az az ebay-en is thumbnail-ből tájékozódik a cuccról. Ebben valóban fényéveket ver rájuk a GW, pedig az ő (bal)lépéseiket is lehetne oktatni online marketingből.

19. McMordain 2014-03-31 13:31

Freddy a GW-nek is vannak figurái amiket még bottal sem piszkálnék, a Razorgor elég jó példa rá. Másrészt én a figurák és a háttér miatt szeretem a WM-et, nem a szabályok miatt.
A stratégiai játékok piacán meg van azért sok cég aki csak figurákat gyárt, szabályrendszer nélkül. És elég jó elvannak.

Petrow nem erre gondoltam, de nincs gond smile Én arra utaltam, hogy vannak olyan emberek, akik nem azért kezdenek bele egy játékba, vesznek figurát, mert versenyképes a szabályrendszer. Elég sok olyan játékos akad, aki nem jár versenyre de játszik az általa kedvelt játékkal. Otthon, barátok közt. Léteznek ilyen emberek, bár kétségtelen, hogy nem olyan “hangosak” mint a versenyközpontúak.
Illetve minden ember ízlése különböző, és az, hogy valakinek nem jobban tetszenek a 40k-s figurák még nem jelenti azt, hogy a WM/H szar és senki nem venné szabályrendszer nélkül. Nem szeretem az ilyen szemellenzős sarkításokat.

20. Freddy Krueger 2014-03-31 13:36

,,A stratégiai játékok piacán meg van azért sok cég aki csak figurákat gyárt, szabályrendszer nélkül. És elég jó elvannak.”

Ja, elég jól elvannak, a piac sokadik szereplőjeként. A legnagyobbak nem tehetik meg, hogy ne gyártsanak szabályokat, már csak tisztán marketingokokból se.

 1 2 >