Fórumszabályzat

2010. 03. 10. 16:04

A fórumok használatáról

A Inkvizítor fórumai egy olyan kommunikációs eszközt testesítenek meg, aminek segítségével a magyar játékosok könnyebb, centralizáltabb tájékoztatását, információcseréjét szeretnénk támogatni. Nyilván mindenki előtt nagyjából tiszta, hogy egy ilyen fórum hogyan működik, ahol nem a technikai háttérre gondolok, hanem a felhasználói oldalra. Azok kedvéért azonban, akik számára esetleg nem egészen világos, álljon itt egy rövid összefoglalás.

A fórumok mindenki előtt nyitva állnak, aki regisztrál az oldalainkon. A fórumok célja, hogy egy adott fő téma alá tartozó mindennemű eszme- és tapasztalatcserének, kérdéseknek és válaszoknak, vagy bármilyen a témába vágó beszélgetésnek online platformot adjon. A fő téma a mi esetünkben a közös hobbi, a stratégiai játékok, figurafestés és azon belül is főleg a Games Workshop cég termékei. Ebben a témában rengeteg megvitatnivaló akad, különböző szabályrendszerek, seregek, módszerek, stb, ezért a fórumokat is úgy alkottuk meg, hogy nagy alcsoportokon belül (mint pl a WH40k, vagy a Fantasy Battle) kisebb gyűjtőtémákat, témaköröket válogattunk össze. Ezeken belül a regisztrált felhasználók szabadon nyithatnak úgynevezett témákat, amelyek egy-egy kisebb területre, kérdésre szorítkoznak, mint például a figurafestés, vagy valamely sereggel játszható taktikák. Ezekhez a témákhoz bárki hozzászólhat, akinek érdemi mondanivalója van, illetve a témában feltett kérdésre választ tud adni.

Itt érkeztünk el arra a pontra, amikor bejön a képbe az netikett. A fórumokon nem közvetlen személyes társalgás folyik, nem látjuk a beszélgetőpartnereinket szemtől szemben, sok esetben nem is ismerjük őket, és ugyanez igaz fordítva is: ők sem látnak minket, sok esetben személyesen nem is ismernek. Talán a világ egy egészen más pontján ülnek, bármi lehetséges. Ez a fő oka annak, hogy különösen figyelnünk kell arra, milyen az "online arcunk", amit a társalgásban résztvevők látnak a képernyőn keresztül. Ennek megformáláshoz eszközünk mindehhez csupán a betűk, ezért különösen fontos, hogy mondanivalónkat olyan formában adjuk közre, fogalmazzuk meg, amely egyrészt nem sért másokat, másrészt a lehetőségekhez mérten tükrözi, hogy kik vagyunk. A többi felhasználónak biztosan ki fog alakulni egy képe rólunk, csak mi befolyásolhatjuk, hogy ez a kép milyen legyen.

Fórumszabályzat pontokban:

0. Fórumunk teljes körű felhasználása ingyenes valamennyi felhasználónk részére.

1. A 0 hozzászólású topikok figyelmeztetés nélkül törlődnek 2 hét után.

2. Reklámozni csak és kizárólag az Inkvizítor.hu üzemeltetőinek engedélyével lehet.

3. Kéretlen reklám, azonos üzenetek többhelyre való bemásolása (spam) figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek.

4. Tiltott önkényuralmi jelképek, illetve politikai témák mindennemű tárgyalása és megjelenítése tilos!

5. Sértések, fenyegetőzés, gyűlölködés, trágárság, faji, nemzeti vagy vallási előítéletek, szexuális jellegű hozzászólások elfogadhatalanok és figyelmeztetés nelkül töröljük őket.

6. Törvényt, vagy privát adatokat sértő üzeneteket szintén figyelmeztetés nélkül töröljük. Privát adatok alatt itt más felhasználók adatainak, az illető beleegyezése nélküli, közlését értjük (Ilyen mások valódi neve, fotója, lakcíme, telefonszáma, és így tovább), a saját adatai felett mindenki saját felelősségére dönt. 

7. Egy adott dolog megvitatásához (legyen az játék, vagy bármi más) csak egy témát szabad nyitni. Ide kerülnek a vele kapcsolatos kérdések, hozzászólások, javaslatok, észrevételek. Egy téma kiegészítése kaphat külön témát. Például: 1. Space Marines 2. Space Marine: Ultramarines. Duplikált topik esetén a fiatalabbat megkérdezés nélkül töröljük.

8. Hozzászólásaid száma semmilyen előjogot nem ad. Ha meglátjuk, hogy valaki arra hivatkozik, hogy ő a rangidős, és a frissen regisztrált tagokat alacsony szintjük miatt kritizálja, megadott ideig kizárjuk a fórumból.

9. A nem megfelelő helyen nyitott topikokat figyelmeztetés nélkül áthelyezzük a megfelelő témakörbe.

10. Fórumos regisztráció után a felhasználói nevet és jelszót nagy óvatossággal kezeljük, mert ezek biztonságos tárolásáért kizárólag a felhasználó felel. Valamennyi fórumos aktivitásért, amely a Te felhasználói neved alatt történik, Te vagy a felelős. Amennyiben tudomásodra jut, hogy adataidat más személy illetéktelenül használja, azonnal lépj kapcsolatba az oldal szerkesztőségével.

11. A fórumon közölt adatok megbízhatóságával, hitelességével, minőségével kapcsolatban mi semmifajta kontrollt nem végzünk, felelősségre az oldal szerkesztősége nem vonható. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy a fórumszabályzatba ütköző hozzászólásokat lekezeljük.

12. Mielőtt új témát nyitnánk, ellenőrizzük, hogy létezik-e már olyan, vagy hasonló tartalmú, és hogy jó helyen akarjuk-e nyitni. Mérlegeljük, hogy mennyire lenne életképes a téma. Az, hogy a mi szívünknek valami nagyon kedves, nem jelenti automatikusan, hogy másokat is érdekel a téma. Az indokolatlanul megnyitott, illetve haldokló témák figyelmeztetés nélkül archiválásra, adott esetben törlésre kerülnek.

13. Törekedjünk a helyesírás szabályainak betartására. Fontos odafigyelni a bekezdésekre, tagolásra, átláthatóságra, az írásjelek és szóközök megfelelő használatára (vessző és pont után például). A fórumokon való társalgás nincs időhöz kötve, békésen fogalmazzuk meg mondandónkat, és mielőtt elküldjük, olvassuk át mégegyszer. 

14. Ne mondjunk ellent valakinek érvek, indoklás nélkül, az az értelmes vitázás végét jelenti. 

15. Ha hivatkozunk valakire / valamire, jelöljük meg a forrást is. 

16. Ha véleményt nyilvánítunk, legjobb, ha azt is megjegyezzük, hogy csak a saját személyes véleményünkről van szó, ellenkező esetben véleményünk kinyilatkoztatásnak tűnhet.

17. Ne reagáljunk gúnyos megjegyzésekre, provokálásra, vagy ha nagyon igazságtalannak érezünk valamit, akkor is csak azután álljunk neki választ fogalmazni, ha a kezdeti indulat alábbhagyott. Ha nem tudjuk megállni, akkor intézzük a reakciónkat privát üzenetban közvetlenül a címzettnek.

18. Mondandónkat lehetőleg egy üzenetben fogalmazzuk meg, ne postázzunk egymás után 3-4 üzenetet, mert az floodolásnak minősülhet. Floodolásnak nevezzük a céltalan üzenetek egymás utáni postázását, amelyet szintén kérdés nélkül eltávolítunk.

19. Ha személyes jellegű üzenetünk van valamely más felhasználó számára, akkor hasznájuk az Üzenetküldés opciót, ne a nyilvános fórumokban beszéljük meg őket. 

Azon felhasználókat, akik a fenti szabálypontokban megfogalmazott irányelveknek nem tesznek eleget, figyelmeztetésben részesítjük. Néhány figyelmeztetés után a visszaesőket adott időre, reménytelen esetben véglegesen, kizárjuk a fórumainkról.

Megkérünk továbbá mindenkit, hogy lehetőleg kerüljétek az adott témától eltérő hozzászólásokat, azaz az OFF-TOPIC-olást! Az ilyesmit intézzük az arra nyílt terefere topikokban.

Szerző: Főinkvizítor