Warhammer Quest kártya ismertető

Még az ünnepek előtt sikerült hozzájutnom a vadiúj Warhammer Quest kooperatív kártyajátékhoz, de csak mostanában volt elegendő időm kipróbálgatni, illetve írni róla rendesen. Aki nem tudja, mi is ez, azok kedvéért dióhéjban: egy olyan kártyajáték, amelyben a játékosok nem egymás ellen, hanem egy-egy karaktert irányítva, egymással összedolgozva (persze egyedül is játszható), csapatként játszanak a különféle kártyapaklikból húzott lapok által irányított környezet ellen.

Jelen esetben a környezet egy dungeon, a világ maga pedig a régi, jól ismert Öregvilág. A Warhammer Questnek volt egy parádés figurás verziója is, ami sajnálatos módon kihalt, bár a szellemi örököse, a Descent 2 él és virul a számtalan kiegészítőjével. Az eredeti játékban egy négyfős csapat vágott neki a kalandoknak – egy barbár, egy varázsló, egy törpe és egy elf voltak az alapdoboz karakterei, az ellenfelek pedig a Warhammer világ ikonikus lényei: orkok, goblinok, skavenek, élőholtak, a káosz teremtményei, és persze mindenféle szörnyetegek. A kártyás játék is hasonló sémára épül, bár a barbárt egy Sigmarita harcos pap váltotta, de a törpe harcos, az elf erdőjáró és a varázsló megmaradt, mint ahogy az általános tematika is.

Figyelem, hosszú szöveg következik 🙂

A küldetés

A játék azzal kezdődik, hogy kiválasztod, melyik küldetést próbáljátok teljesíteni. Az alapdobozban egy 5 küldetésből álló kampány, illetve egy általános küldetés található, ami tulajdonképpen egy “megyünk, ameddig bírjuk” akció, folyamatosan érkező kihívásokkal.

quest-anatomy-side-1

Minden küldetés egy nagy méretű, kétoldalas kártyán van. Az egyik oldalán a háttértörténet, valamint a játék indásához szükséges leírás található, azaz hogy pontosan mit és hogyan kell előkészíteni a kezdés előtt. Ez általában a nemezis, azaz főellenfél lap felhelyezése, az ellenfél pakli összeállítása (minden küldetésben van pár fix ellenfél, amiket be kell tenni, majd a maradékból a küldetés szintjének megfelelő lapok kiválogatásával összeállítani, és ebből húzni néhányat, látatlanul, majd az egészet egybe kell keverni), helyszín pakli összeállítása, végül  az esemény és tárgy paklik – a meghatározott számú lapot kell ezekből is egy-egy pakliba rendezni, és az asztalra tenni.

A kampányok természetesen ezt változtathatják, például ha a kampány első küldetésében nem sikerül a főellenséget elérni, akkor az bizony a következő küldetésben is megkeserítheti a csapat életét. A küldetés lap másik oldalán pedig egy tracker látható, amelyen egy jelzőt kell mozgatni, ahogy telnek a körök. Amint bizonyos pontokat elér a jelző a trackeren, bizonyos speciális események történnek. Általában igen kellemetlenek!

A kör menete

Minden körnek ugyanaz a menete, a speciális talán a legelső kör, ami azzal kezdődik, hogy az aktív játékos (van egy jelző, ami körbejár, így minden körben másik játékos a csapat aktuális vezetője) felüti a legfelső helyszín lapot, és a rajta lévő számoknak megfelelő ellenfelet húz a pakliból.

 1. A csapat vezetője kezdi a kört, cselekszik a karakterével
 2. Ezután sorban a többi játékos is elvégzi a dolgát
 3. Ezt követően az ellenfelek jönnek
 4. Utána a helyszín kártya esetleges speciális szabályait kell alkalmazni
 5. Majd a küldetés trackeren mozgatjuk a jelzőt, végrehajtjuk az esetleges speciális eseményt, a vezér átadja a jelzőt a következő játékosnak, és indul a következő kör

Akciók és dobások

A játék speciális kockákat használ, 3 fehér és 3 fekete kockát. A fehér a hős kocka, ezeken siker, kritikus siker és pajzs jelek vannak. A fekete kocka az ellenfél kocka, ezen az üres oldalak mellett támadás és nemezis jelek vannak. Az akciótól és az ellenfelektől függ, hogy melyik fajtából hány darabbal kell gurítani.

Egy karakter az aktivációja során a 4 alap akció közül választhat egyet, amit végrehajt. Ezek kategóriái minden karakternél ugyanazok, de a részletek gyökeresen eltérnek.

 • Támadás – a karakter megtámad egy ellenfelet – minden siker egy sebet okoz
 • Segítség – a karakter egyik társának segít – minden siker egy siker jelzőt ad a kiszemelt társnak, amit majd a képesség használatakor tényleges sikerré lehet konvertálni
 • Pihenés – a karakter kifújja magát – minden siker egy sebpontot begyógyít
 • Keresés – a karakter átkutatja a helyszínt – minden siker egy haladás jelzőt tesz az adott helyszínre

character_card_layout

Elsőre kevésnek tűnik, de az összes karakter alap akciója számtalan speciális szabállyal rendelkezik. Ha használsz egy akciót, akkor az kimerül (el kell fordítani a lapot) – az ilyen lapok nem töltődnek újra maguktól, hanem minden karakternek van egy olyan akciója, ami újratölti az összes kimerített képességet (harcos papnál ez a pihenés, míg például az elfnél a támadás). És persze másik karakter segítségének is lehet az eredménye, hogy egy lapod újratöltődik, mint ahogy az ellenfelek is eredményezhetik egy-egy akció soron kívüli kimerülését.

Minden akciónál szerepel, hogy hány hős kockával kell dobni (alap képességek esetén ez 1 vagy 2). A fekete kockák száma pedig egyetlen dolog függvénye: az adott karakterrel hány nem elfordított ellenfél van közelharcban – minden ilyen ellenfél után egy fekete kockát is kézbe kell venni.

Ha a kockák megvannak, dobsz. Összeadod a sikereket, ha kritikus sikert dobtál, az sima sikernek számít, ÉS azt a kockát újra is dobhatod (akárhányszor). Ha a dobás előtt felhasználtál siker jelzőket, akkor azokat is beszámítod, és megvan, hogy hány sikert értél el – ennyit sebzel/keresel/segítesz/gyógyulsz. Ha a fekete kockákon egy vagy több támadás jött ki, akkor a dobott támadásoknak megfelelő számú ellenfél sebzés értékét összeadod, és annyit sebződik a karaktered. Ezt a számot a hős kockákon dobott pajzsok csökkentik.

Lássunk egy példát, úgy rögtön világosabb lesz.

card-fan

Törpe Ironbreakerünk elég rossz bőrben van, ezért a Stubborn Resolve nevű pihenés akciót választjuk az aktivációja során. 3 ellenféllel áll közelharcban: egy fekete orkkal (sebzés: 3), és két óriás farkassal (sebzés: 2).

A Stubborn Resolve első sora azt mondja, hogy a dobás előtt törpénk elfordíthat (azaz gyk. inaktiválhat egy körre) egy vele közelharcban álló ellenfelet. Sajnos a fekete orkokat nem lehet inaktiválni, így egy farkast fordítunk el. A leírás 2 hős kockát mond, és 2 aktív ellenfél maradt közelharcban, így 2 fekete kockát is mellé veszünk. A dobás eredménye: 3 siker, 1 pajzs és 2 támadás. Először a 3 siker miatt gyógyul a karakter 3 sebpontot. Majd a 2 támadás miatt összeszámoljuk a 2 aktív ellenfél sebzését, ami összesen 5. Ebből lejön a pajzsok száma – bár csak egyet dobtunk, de az akció leírásában az szerepel, hogy +2 pajzsot kapunk a használata során, így végül az 5 sebből kettő csúszik be a karakterbe. Két pont sebzés, három gógyítás – sikerült 1 pontot gyógyulnia végeredményként, ami tulajdonképpen siker…

Az ellenfelek

Az ellenfelek működése is egy sémát követ, még a nemezis ellenfeleké is (ezek a küldetések főellenségei általában). Asztalra általában két módon kerülhetnek. Egyrészt esemény kártyák, vagy egyéb speciális szabályok miatt kell feltenni őket, másrészt ha a csapat új helyszínre érkezik, akkor a helyszín lapján szerepel két szám: hogy hány ellenfél jelenik meg a karakterekkel közelharcban, és hány az árnyékban.

Hogy mi is az árnyék? A játékban az ellenfelek 2 helyen lehetnek (illetve a nemezis ellenfelek a barlangjukban, de azt most hagyjuk) – egyik karakterrel közelharcban, vagy az asztal közepén, ami a háttérben ólálkodó, alkalomra váró ellenfelek helye: ez az árnyék.

Egy karakter egyszerre maximum 3 ellenféllel állhat közelharcban. Közelharcba kerülni egyszerű – a megfelelő akció használatával az árnyékban, vagy bármely karakterrel közelharcban lévő ellenfelet át kell tenni az aktuális karakter elé, és máris mehet az ütlegelés. Ha a karakter már 3 ellenféllel birkózik, és hirtelen például egy új helyszín miatt még néhányat oda kellene tenni, akkor bizony baj van: ezek az új ellenfelek rögtön sebzik a karaktert, majd eltűnnek az árnyékban!

enemy_attack_diagram

Amikor az ellenfelekre kerül a sor az adott körben, szintén felváltva aktiválják őket a játékosok, a vezérrel kezdve. Sorban kiválasztanak egy nem elfordított ellenfelet, és a kártyáján lévő akciókat egymás után végrehajtják. Három alap szörny akció van:

 • Sebzés – az ellenfél sebzi a karaktert – ez az árnyékból is működik
 • Visszavonulás – az ellenfél hátrahúzódik az árnyékba
 • Előrenyomulás – az ellenfél előre mozog, az aktív karakterrel közelharcba – ha nincs hely, akkor ugye sebez, és marad az árnyékban…

Ezen felül a legtöbb ellenfélnek (főleg az eliteknek) saját képességeik is lehetnek, például a farkasok kivéreztetnek, a ghoulok betegséget okoznak. Ha a kártyán több képesség szerepel, akkor azokat pontosan abban a sorrendben kell végrehajtani. A képen szereplő orkoknak viszont csak egy akciójuk van, az előrenyomulás, azaz az aktivációjuk során nem támadnak, csak odaslattyognak a karakterekhez. Cserében nehéz őket leszedni – a HP melletti kis (1) a szívósság, azt jelenti, hogy minden nekik okozott sebzésből le kell vonni egyet. Tekintve, hogy a legtöbb alap támadás két kockás…

Ha egy ellenfél cselekedett, akkor el kell fordítani, és jöhet a következő, amíg csak az összes aktiválható ellenfél sorra nem került. Ha ez megvolt, akkor az összes inaktív ellenfelet visszafordítjuk, és jöhet a helyszín fázis.

Helyszín

location

A játékban minden kör egy adott helyszínen játszódik, ami sokban befolyásolja a játék menetét. A helyszíneket véletlenszerűen kell felhúzni a pakliból, az egyetlen kivétel a küldetések speciális helyszín lapja, amit mindig a pakli aljára kell tenni, azaz biztosan az lesz az utolsó.

Amikor felhúzod a lapot, a bal alsó sarokban lévő számok a fontosak: ennyi ellenfelet kell húzni az ellenfél pakliból, és feltenni az asztalra. A narancs koponya a karakterekkel rögtön közelharcba kerülő ellenfelek száma, a másik pedig az árnyékba kerülőké.

Középen az adott helyszín leírása olvasható, alatta pedig a speciális hatás, amit minden kör végén alkalmazni kell. A képen szereplő lap még az enyhébbek közül való; van olyan helyszín, ahol a kör végén minden ellenfél gyógyul egy pontot, egy másiknál pedig az utoljára megölt ellenfél visszatér 1 életerővel…

Egy helyszínt elhagyni pedig úgy lehet, ha annyi felfedezés jelzőt teszünk rá, amennyi a kártya jobb alsó sarkában van feltüntetve. Ilyenkor új lapot kell húzni, a megfelelő számú ellenfelet az asztalra téve. A meglévő ellenfelek közül az árnyékban lévők hátramaradnak (kivéve a denevéreket!), de akik közelharcban vannak a karakterekkel, bizony mennek velük! Remek kis tömeget össze lehet így gyűjteni.

Küldetés

Az utolsó lépés a körben a küldetés jelző léptetése. Ez az, ami miatt nem érdemes sokáig pepecselni az egyes helyszíneken. Lássuk az első küldetés lapját:

periltrack

A 3., a 6. és a 9. helyen speciális események történnek, egyre súlyosabbak. Különösen fontos az utolsó elem, ugyanis ha végigmegy a jelző a trackeren, és nem teljesítetted a küldetést még, akkor az utolsó helyen lévő akció bizony minden egyes kör végén azonnal végrehajtódik… Jelen esetben például a főellenfél azonnal aktiválódik és cselekszik kétszer, ami NAGYON nem jó, pláne, mivel a “Prey” képesség miatt a nemezis általában a legsérültebb karakterre veti rá magát… Nem egy kudarcba fulladt kísérletünk volt köszönhető ennek 🙂

Verdikt

Nagyon sok mindenről nem ejtettem szót még – tárgyak, dungeon események, legendás holmik, karakterek fejlesztése; de már így is hosszabb lett a cikk, mint amilyennek terveztem.

longsword

Azt hiszem, nem kell külön megemlítenem, hogy nekem nagyon bejött a játék. Már amikor meghallottam, hogy lesz ilyen, belelkesedtem, és a Metagame boltnak hála még decemberben hozzájuthattam. Az ára meglehetősen borsos (10990 Ft), emiatt nem merem jó szívvel ajánlani mindenkinek. Viszont ha szereted a Warhammer világát, és az ilyen kártyás játékok is érdekelnek, akkor kötelező vétel – már ha lehet kapni, mivel úgy tűnik, az FFG jelentősen alulbecsülte az érdeklődést, és fórumokon panaszkodnak az emberek, hogy nem kapnak belőle példányt.

Amit külön kiemelnék, az a bővíthetősége. Mivel MINDEN kártyákon található, pofonegyszerű lesz hozzá kiegészítőket adni – és az FFG-t ismerve azokban nem lesz hiány. Új karakterek, képességek, legendás tárgyak, kampányok és kalandok, ellenfelek, a lehetőségek végtelenek.

Hogy egy apró kritika is legyen – a bevezető “How to play” doksi nem lett a legjobb, nagyon sok kérdést vet fel, amit csak a szabályreferencia tisztáz le egyértelműen, vagy éppen a BoardGameGeeksen összeállított FAQ. De nagyjából ennyi, amit fel tudok hozni ellene, illetve hogy már több hete megjelent, és még nincs kiegészítője 🙂

whq01-layout

About roodie

Három fő hobbim van a figurás terepasztalos játékok, a szerepjátékok, és a számítógépes MMO játékok. Figurás játékokat nagyjából 15 éve játszom, az Inkvizítor.hu egyik alapítója, fő programozója és üzemben tartója vagyok. MMO játékok - nagyjából mindent kipróbáltam, ami a piacon megjelent. Huzamosabb ideig a Lord of the Rings Online, az azóta már halott Warhammer Online tudott lekötni, illetve a Guild Wars 2. És persze a World of Warcraft, immár 10. éve. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy a Frostshock! egyik alapító szerkesztője is vagyok 2006 óta.