Adatok

table.jpg

Figurafestés II.

Festékekről

A festésünk minősége nem csak a saját képességeinktől, hanem a felhasznált anyagoktól, és ezen belül a festékektől is függ. Valószínűleg mindannyian láttunk már rücskösen, darabosan vagy tisztán és simán festett figurákat. Ennek oka részben a festékekben rejlik. Megfelelő minőségű festékek választásával természetesen nem leszünk azonnal profi festők, de néhány lépéssel közelebb kerülhetünk és sok idegeskedést megspórolhatunk.

A festékek, amiket használok és ajánlok mind úgynevezett akrilfestékek, amik az olajfestékekkel (mint például Revell) ellentétben vízzel hígíthatók, illetve keverhetőek (míg a Revell festékek keverésével nem sokra megyünk).

Amilyen tulajdonságokat a jó figurafestő a festékeitől elvárhat azok a következők:

- Jó fedőképesség: azaz kevesebb rétegre van szükségünk ahhoz, hogy egyenletes felületet kapjunk. Ezt leginkább a festék pigmenttartalma és annak a hordozóanyagban való eloszlása befolyásolja (Pigmentek azok az apró részecskék, amik a színt adják).

- Lassú száradás: Ha a festék túl gyorsan szárad, akkor nem tudunk sima felületet festeni, csíkos, egyenetlen lesz. Ezt a tulajdonságot megváltoztathatjuk és a száradás idejét növelhetjük, ha a festékhez száradásgátlót keverünk. Ilyesmihez művészboltban juthatunk.

- Jól záródó csomagolás: Ha a festékestégely nem zár rendesen,a festékünk kiszárad és használhatatlanná válik.

- Alacsony ár: Természetesen minél több festéket kapunk a pénzünkért, annál jobb.

Sokféle figurafestésre alkalmas festék van a piacon, de én mindössze két gyártó termékeit próbáltam, így ezekról tudok nyilatkozni.

Games Worksop / Citadel festékek

Ezeket a festékeket úgy hirdették, hogy jobb a fedőképességük és gyorsabban száradnak az előző generációnál, továbbá pár újabb árnyalat is megjelent. Mindkét tulajdonság igaznak bizonyult, ám a gyorsabb száradás nem jelent feltétlenül előnyt. A pattintós kupakkal kapcsolatban egyébként az megemlíthető, hogy ha nem vagyunk elég óvatosak nyitáskor, akkor könnyen körbespriccelhetjük a festéket az asztalunkon.

Vallejo festékek

A Vallejo két sorozattal kedveskedik a figurafestő és modellező társadalomnak. A Model Color sorozat nagyon széles választékot nyújt (több mint 200 árnyalattal), ebből kiemelném azokat az érdekes színeket, amelyeket a katonai modellekhez kínálnak. A Model Color színek sűrűbb, magas pigmenttartalmú festékek, amiből fantasztikus fedőképesség adódik. Ennek fejében használat előtt hosszan fel kell rázni és sok vizet kell használni hozzá. Adott esetben száradásgátlót is használhatunk.

A tégelyek 17 milliliteresek, és orvosi pipettára hajazó kidolgozásuk könnyűvé teszi az adagolást. A kupak is remekül zár.

A Game Color széria a Citadel színpalettáját utánozza mind színekben, mind nevekben, könnyen megtalálhatjuk a megfelelőket. Kicsit hígabbak mint a Model Color színek, így nem szükséges hosszadalmas rázogatás (a Model Colorhoz képest legalábbis, azért a hordozóanyag hajlamos elválni a színanyagtól) és kevesebb vízzel is boldogulunk vele. Hígabb volta nem befolyásolja a fedőképességet, ami még így is nagyon jó. Árban és kiszerelésben ugyanaz mint a Game Color, ideális a kezdetekhez.

Ecsetekről

Másik nagyon fontos eszköz, ami sokban befolyásolja a festés kimenetelét az ecset. Vannak drágább és olcsóbb ecsetek, azonban itt is általános érvényű szabály, hogy nem érdemes spórolni rajta.

brushes_1.jpg

Érdemes tehát egy művészboltba ellátogatni, ahol rengetegféle ecset kapható minden méretben. Ezek többnyire jó minőségűek, egy kis körültekintéssel tudunk olyat választani, amiben nem fogunk csalódni. Olyat keressünk, aminek a szőre nem túl hosszú, inkább tömzsi, határozott hegye van és nincs rajta szemmel látható sérülés, törött szálak. Az ecsetek szőrét a szállításhoz egy enyhe ragasztóanyaggal kezelik, ami nem engedi a szőrt könnyen megtörni, ellenállóbbá teszi a szállítás viszontagságai ellen. Ezt nyugodtan bolygassuk meg még a boltban egy kicsit benyálazott ujjal ha biztosak akarunk lenni benne, hogy a szőr tökéletesen sértetlen. Konkrét márkák, amik nekem beváltak: szintetikus szőrrel a Goya Synte (zömmel fekete nyelűek) és Art Maker (ezek többnyire pirosak, arany véggel), vagy a valódi szőrből készültek közül a Rotmarder ecsetei.

Ezen felül több boltban is kaphatóak itthon a Games Workshop, Army Painter és Vallejo ecsetek, ezek is tökéletesen megfelelnek, bár az áruk általában picit magasabb, mint a művészellátós ecseteké.

Néha modellboltokban is találni jó ecseteket, de zömmel az a tapasztalatom, hogy a modellezők sem adnak sokat az ecseteikre. Egyszer találtam egy modellboltban jó ecseteket, amiből később újra is vettem, ennek neve J. Perkins volt. Már elég régen volt, de amennyire tudom még mostanság is kapható.

A figurafestő ecsetek királyának tartják az Angliából származó Winsor & Newton Miniature Series 7 ecseteket. Ezek meglehetősen drágák, és gondokba ütközhet az, aki Magyarországon akar ilyet beszerezni. Nemrégiben volt szerencsém hozzájutni néhányhoz és kipróbálni. Kétségtelen, hogy nagyon jó minőségű ecsetek ezek, szőrük nagyon finom, figurafestésre optimalizált formájú, rövid, tömzsi és nagyon határozott, pontos hegyük van. A minőség hátulütője, hogy sokkal érzékenyebbek is mint más ecsetek és több törődést igényelnek. Öröm ilyennel dolgozni, de fele-, negyedeennyiből is nagyon jó ecseteket kaphatunk jobb művészellátókban.

A szőrök anyagát tekintve lehetnek szintetikusak, vagy valódi szőrből készültek, ahogy már említettem. Érdemes valódi szőrrel készített ecseteket venni, de a szintetikusak is elég jók. Az egyetlen, ami nekem fura volt, hogy a szintetikus ecsetek hegye egy idő után begörbül, általam eddig nem ismert oknál fogva. Ez nem olyan nagy baj, mivel csak a közvetlen hegy görbül meg és meg lehet szokni, de azért nem mindig szerencsés (különösen kisebb méretek esetén).

Az ecsetek méretét általában számokkal határozzák meg, de a 0-nál kisebb ecseteket nem negatív számokkal, hanem több 0-val jelölik. A legkisebb ecset amit láttam, öt 0-ás volt, de az ilyennek sok értelme már nincsen. A jelölés egyébként gyártóról gyártóra változik, megesik, hogy egy azonos méretű ecset az egyiknél 0-ás, a másiknál 1-es. Érdemes beszerezni ecseteket 0, 1, 2 méretekben hogy legyen a nagyobb felületekhez és alapozáshoz ugyanúgy, mint az apró részletekhez. Kezdetnek ennyi elég, a későbbiekben ízlés szerint be lehet szerezni kisebbeket vagy nagyobbakat is.


A festés elég komoly megerőltetés az ecsetnek, ne fokozzuk feleslegesen. Ne hagyjuk a festéket a szőr tövében meggyűlni mert az igen hamar tönkreteszi az ecsetet. Jó ecseteinkkel lehetőleg ne keverjük a festéket, arra használjunk egy pálcát, vagy régebbi ecsetet inkább. Egy-egy szín után mindig öblítsük ki a festéket az ecsetből, ha pedig befejeztük a festést, akkor az alaposság kedvéért akár akriloldóval is kitisztíthatjuk.

Környezet

Essen pár szó a környezetünkről is ahol festeni fogunk, ennek kialakítása is nagy hatással lehet teljesítményünkre. Ha nem kényelmes, nem érezzük jól magunkat, akkor eleve kedvetlenül fogunk leülni dolgozni, aminek az eredménye csak kapkodás és minőségromlás.

table.jpg

Festéshez válasszunk olyan helyet, ahol jó a természetes fény, ablak mellett például. Szükség lesz természetesen lámpákra is, olyat szerezzünk, ami nem sugároz nagyon meleget, de mégis nagy fénye van. Nekem egy IKEA lámpám van, amiben egy fénycsőféleség van, emellett egy másik, amiben egy 60 wattos valódifény égő van. Ha tudunk, szerezzünk ilyen égőket, mert a színek valósághűbben jönnek ki. Túl sok fény azért nem jó, mert elnyomja a színeket, túl kevés pedig azon kívül, hogy nem jó a szemnek, a színeket sem mutatja meg. Az sem jó, ha csak egy irányból jön a fény, igyekezzünk úgy megvilágítani az asztalt, hogy minél egyenletesebben kapja a fényt, amolyan szórt fény jelleggel.

A munkahely legyen olyan, hogy egyenes háttal tudjunk úgy ülni, hogy a kezünket valahogy kényelmesen az asztal szélére tudjuk rakni. A kezünket festés közben érdemes megtámasztani, így biztosabban tudunk dolgozni. Én az alkaromat szoktam az asztal szélére tenni, de vannak akik könyökölnek, vagy a csuklójuknál támaszkodnak, esetleg a levegőben festenek, ha nagyon biztos a kezük.

Mindegy milyen körülmények között dolgozunk, ne próbáljunk mindent egyszerre megcsinálni és hosszú órákat ülni egy figura felett. Tartsunk 1-2 óránként egy kis szünetet, mozgassuk meg elgémberedett tagjainkat, különben hamar nyak- és hátfájás tud lenni belőle.

Egyéb kellékek

paletta_1.jpg

  • Paletta: Hasznos ha van egy palettánk, amin a festékeket keverhetjük, higíthatjuk. Művészellátóban lehet kapni néhányszáz forintos árban műanyag, "valódi" festőpalettákat, de megteszi egy törött tányér, csempe, vagy bármi hasonló is. Ez utóbbiak azért praktikusak, mert relatíve könnyen tisztíthatóak.
  • Nedves Paletta (wet palette): Ez egy olyan paletta, amiben egy speciális papírréteg alatt nedves szivacs van. A papír szolgáltatja a felületet a keveréshez, a szivacs nedvességtartalma pedig meggátolja, hogy a keverék kiszáradjon. Ilyen módon akár napokig is használható marad egy-egy keverékünk, ami nagyon hasznos lehet nagyobb felületek, vagy sok figura festésénél. Házi készítéséről tippeket a cikk végén írok majd.
  • Papírzsebkendő: Én papírzsebkendőt használok az ecsetek törölgetésére, megfelel azonban konyhai papírtörlő, tiszta rongy, vagy amit találunk. Valamire azonban mindenképp szükség lesz. A papírzsebkendővel vigyázni kell, mert ha nagyon megnedvesedik, akkor az anyagának szálai könnyen kiválnak belőle és az ecsetre ragadnak ami jelentősen hátráltathatja a munkát.
  • Vizesedény: Minimum egy vizesedényt állítsunk munkába. Én lekvárosüveget használok, de tényleg mindegy miben van a vizünk. Ha nagyon profik akarunk lenni, akkor egy második vizesedényt is kerítsünk. Ez lehet kisebb, akár üres festékestégely is. Az elsőben mossuk majd ki az ecseteket, a másodikból pedig a festékek higításához veszünk majd tiszta vizet. Mindkét edényt mielőtt festeni kezdünk tisztítsuk ki és tegyünk bele tiszta hidegvizet. Lehetőleg ne fessünk ugyanazzal a vízzel fémes festéket és nem fémes festéket. A fémes (metallic) festékek ugyanis olyan fényes pigmentanyagot (egyfajta finom aluminiumport) tartalmaznak, ami nem oldódik vízben és a vizzel belekerül olyan festékekbe is, amikbe nem kellene.
  • Parafadugó, kiürült GW festékesüveg jó lehet arra, hogy a figuránkat a festéshez ráerősítsük, így elkerülhetjük a figura felesleges érintését és ezzel a kopás veszélyét csökkenthetjük. Hogy ilyet használunk-e mindenkinek a személyes döntése, vannak akik így festenek és vannak akik ilyesmit nem használnak.